Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szükség van a műholdak és rakéták ellen is bevethető hadihajókra

Szöveg: Háború Művészete |  2008. április 10. 7:29

Az amerikai haditengerészet (U.S. Navy) az Aegis-rendszernek köszönhetően sikeresen vette fel a harcot a ballisztikus rakéták és az alacsonyan, Föld körüli pályán keringő műholdak ellen. Éppen ezért a régebbi, de már Aegis-rendszerrel felszerelt hadihajókat továbbra is üzemben kívánja tartani a flotta.

Ticonderoga-osztályú cirkálók számítanak az első Aegis rendszerrel ellátott hadihajóknak. Az első ilyen cirkáló 1983-ban kezdte meg szolgálatát, míg az utolsó (27. darab) 1994-ben.
A U.S. Navy-nek 82 darab különféle, Aegis-rendszerrel felszerelt hadihajója van, melyek közül 18-at kíván oly módon átalakítani, hogy azok alkalmasak legyenek a rakéták és a műholdak elleni bevetésre is.

Ha az összes cirkálót átalakítanák, akkor az amerikai haditengerészet bárhol a világon hatékonyan vehetné fel a harcot a ballisztikus rakéták és az alacsonyan, Föld körüli pályán keringő műholdak ellen. A U.S Navy jelenleg mindent megtesz azért, hogy kellő mennyiségű anyagi forrást teremtsen elő az Aegis-rendszerrel felszerelt korai cirkálók (Ticonderoga) és az Arleigh Burke-osztályú rombolók üzemben tartására.