Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljessé vált a kanadai C–17-es flotta

Szöveg: JETfly |  2008. április 10. 7:33

2008 április elején a kanadai légierő átvehette a negyedik, egyben utolsó C–17 Globemaster III típusú nehéz szállító repülőgépét is. A Boeing által Long Beachben gyártott, négy hajtóműves, nagy hatótávolságú monstrumok rendkívüli fontossággal bírnak az észak-amerikai ország hadereje számára, hiszen a külföldi bevetéseket teljesítő csapatok mozgatását és utánpótlással való ellátását is ezekkel biztosítják.

Az Ontario államban található Trenton légibázison állomásozó 429. szállítórepülő-század kapta meg az utolsó, negyedik gépet is. Egyelőre ugyanis ennyi C–17-est rendelt Kanada, ám nem kizárt, hogy a jövőben gyarapodik majd a flotta.
A kanadai kormány a fegyveres erők részére tavaly rendelte meg a négy darab stratégiai szállítógépet. Mivel a Boeing számára minden egyes eladott gép a gyártósor életben tartását jelenti, ezért igen rövid határidővel vállalták a C–17-esek leszállítását.
A gépek a katonai szállítási feladatok ellátása mellett bevethetőek humanitárius akciókban is. Alkalmasak a csapatok és a nehéz technika gyors áttelepítésére és a folyamatos utánpótlás biztosítására a frontvonalak közelében is.

A C–17 Globemaster III típusú nehéz szállító repülőgépeket az amerikai légierő mellett Ausztrália, Nagy-Britannia és Kanada állította szolgálatba eddig, de a jövőben a NATO közös légiszállító-flottáját is ilyen gépek alkotják majd. Külön öröm számunkra, hogy a NATO óriás gépei Pápán állomásoznak majd idén novembertől.