Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO: Albánia és Horvátország már jövő tavasszal bent lehet

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 10. 7:21

A NATO azt reméli, hogy az egy héttel ezelőtt Bukarestben meghívót kapott két országot, Albániát és Horvátországot a jövő tavaszi NATO-csúcson már a tagállamok közt lehet üdvözölni.

James Appathurai, az észak-atlanti szervezet szóvivője szerdai sajtóértekezletén elmondta: a meghívott államok csatlakozásának pontos időpontját egyelőre még nem lehet biztosra venni, mert megjósolhatatlan, hogy mikorra történik meg a ratifikálás mind a 26 NATO-országban és a két csatlakozó állam részéről.

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár mindenesetre levélben azt javasolta az albán és a horvát külügyminiszternek, hogy kezdjék meg a hivatalos csatlakozási tárgyalásokat, és azokat fejezzék is be a nyárra – mondta a szóvivő.

Az albánok és a horvátok ügyénél is kiszámíthatatlanabb a macedón csatlakozás: az ország elnevezése körül a görögökkel kirobbant viszály esetleges gyors rendezése mellett is kétséges, hogy Macedónia “be tudja-e érni" Albániát és Horvátországot – vélekedett a NATO-szóvivő.

A jövő áprilisi csúcson ünneplik meg az észak-atlanti szervezet 60. születésnapját. A találkozót a Rajna két partján egymással szemben fekvő Strasbourgban (Franciaország) és Kehlben (Németország) tartják – ezzel is kiemelve a francia-német megbékélés fontosságát, illetve a remények szerint egyúttal megünnepelve Franciaország akkorra várható visszatérését a NATO integrált katonai szervezetébe.

Appathurai arra is kitért, hogy a NATO intenzív párbeszédet kezd a csatlakozásról Montenegróval és Bosznia-Hercegovinával.

Ugyanilyen ajánlata vonatkozik Szerbiára is, ahol azonban május 11-én parlamenti választásokat tartanak, és Koszovó függetlenségi nyilatkozatának nyugati támogatása miatt az Európa-barát erők nincsenek könnyű helyzetben.