Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szürke zónában

Szolnokon gyakorlatoztak a különleges műveleti erők

Szöveg: MH Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság | Fotó: MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár |  2024. március 19. 7:07

A Black Swan gyakorlatsorozat a régió különleges műveleti erői magyar szervezésű, éves nemzetközi kiképzési eseménye, amelynek célja a Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság törzs állományának szakmai felkészítése és képzése a nem hagyományos kihívásokra és biztonsági fenyegetésekre, továbbá az aszimmetrikus hibrid hadviselésre és az ellenség lehetséges tevékenységére.

Black_Swan_24_R-SOCC (1)

Az idei Black Swan 24 törzsvezetési gyakorlat február végén kezdődött és március közepéig tartott, szorosan kapcsolódott a NATO nagy láthatóságú és elrettentési célú Steadfast Defender 2024 gyakorlatához, ahol nagy hangsúlyt kap a Szövetség gyorsreagálású erői keleti szárnyára, Lengyelországba történő telepítése.

A lengyel COBRA 2024 gyakorlathoz kapcsolódva a hazánkban végrehajtott kiképzés számára az elöljáró (NATO) parancsnokságot, így a vezetés-irányítást a szintén lengyel Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság biztosította, amellyel három héten keresztül angol nyelven közösen tervezték, vezették és irányították a műveleteket.

Az úgynevezett „szürke-zóna” műveletek azonnali, rugalmas, arányos és alapvetően eltérő reakciókészséget igényelnek. A gyakorlat egyedülálló alkalmat biztosított a döntéshozók számára, hogy a legmagasabb szinten ajánljanak további lehetőségeket a különleges műveleti képességek fejlesztésére. A hagyományos hadviselés mellett nem kinetikus műveletekkel foglalkozó szakembereket is bevontak a végrehajtásba, akik a Szövetség számára fontos narratívákat közvetítették, továbbá az elrettentést támogató műveleteket tervezték.

A Regionális Különleges Műveleti Komponens-parancsnokság (Regional Special Operations Component Command – R-SOCC) megalakulása öt nemzet együttes szándékának az eredménye: Ausztria, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia és Magyarország együtt járul hozzá a regionális biztonság egészéhez. A nemzetek a felkészültség fenntartása érdekében a lehető legjobban kihasználják a rendelkezésre álló lehetőségeket, melyek biztosítják, hogy ellenállóak és alkalmazkodóképesek legyenek, annak érdekében, hogy – amennyiben szükséges – közösen legyenek képesek reagálni bármilyen ellenséges fellépésre, vagy újabb biztonsági kihívásra.