Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

T-38 Talonon és F-16-oson képzik a jövő F-35 pilótáit

Szöveg: JETfly |  2011. február 5. 11:16

Az amerikai légierő a jövő F-35 Joint Strike Fighter pilótáit T-38 Talon szuperszonikus kiképző gépen és F-16 Fighter Falcon vadászgépeken fogja képezni, mielőtt az ötödik generációs vadászrepülőgép pilótafülkéjébe ülnének. A „tananyag” megegyezik mindazzal, amely utat most az F-22 pilóták végeznek. A Raptor pilóták a programot T-38-as típuson kezdik, majd nyolc „áthidaló” repülést hajtanak végre F-16 típuson.

„Az „áthidaló" kurzus során a repülőgép-vezetők végrehajtanak nappali és éjszakai körülmények között légi utántöltési feladatot, valamint adatátvitelt, akár 9 G túlterhelés mellett is", – mondta K. G. Griffin ezredes, a Repülő Oktatási és Kiképző Parancsnokság, repülő kiképzési követelményekért felelős főnöke.

Az F-16 és F-15 típusoktól eltérően az F-22 és F-35 típusok nem rendelkeznek kétüléses változattal, ezért szükséges a pilótaképzés egyes elemeit F-16D típusú, kétüléses repülőgépeken végrehajtani.

A leendő vadászpilóták egy hagyományos képzést végeznek el, majd egy úgynevezett Bevezetés a vadászrepülés alapjaiba (Introduction to Fighter Fundamentals) kurzust T-38 Talon típuson, mielőtt kiképző egységeikhez kerülnének (Formal Training Units), ahol megkapják a típuskiképzést pl. F-15 Eagle vagy F-16 vadászrepülőgépekre.

A hathetes bevezető kurzus feladata, hogy a leendő vadászpilóták megismerjék és elsajátítsák az alapvető vadászpilóta mentalitást, valamint az alapvető készségeket, amelyek a vadászrepülőgépek irányításához szükségesek.

Mindazonáltal a jelenleg alkalmazott T-38 Talon már nem alkalmas az ötödik generációs vadászrepülőgépek – F-22 Raptor és F-35 Joint Strike Fighter ‑ pilótáinak képzésére.

„Az F-16 alkalmazása is csak egy hézagpótló megoldás", – mondta Richard Aboulafia, a Teal Group elemzője. „Végső megoldásként a légierő kénytelen lesz lecserélni a kiöregedett Talon típust egy új, modern sugárhajtású kiképzőgépre", – tette hozzá Aboulafia.

 
1595913665
 
1595913665
 
1595913665

 
T-38 Talontól ….. az F-35 Joint Strike Fighterig