Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tábornoki látogatás a hadikikötőben

Szöveg: KBM |  2010. június 1. 5:53

Május 26-án David A. Capewell OBE vezérőrnagy, a NRDC-ITA parancsnokhelyettese magyarországi útja során ellátogatott a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóaljhoz is. A magas rangú vendéget Hajdu Gábor mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka fogadta a váci úti MH Hadikikötőben.

Hajdu ezredes előadásában bemutatta az alakulatot, annak szerteágazó tevékenységét.

Az alakulat tevékenységi – ezzel együtt kiképzési köre – kiterjed úgy a hagyományos, háborúból visszamaradt robbanószerkezetek, mint a missziókban előforduló improvizált robbanószerkezetek hatástalanítására, robbanóanyag kereső kutyák kiképzésére, kutyavezető tűzszerészek, búvárok és hadihajósok bevetésére.

1595902580
 

A tábornokot megdöbbentették a statisztikai adatok, hogy 65 évvel a második világháború befejezése után is évente több ezer esetben kell kivonulniuk és több száz tonna robbanótestet megsemmisíteniük katonáinknak.

Az előadás után Horváth Csaba százados a kiképzési részleg vezetőjének helyettese bemutatta az alakulatnál használatban lévő eszközöket, felszereléseket: többek között a robotokat, a tűzszerész ruhákat, röntgengépet. Ezután a tűzszerész gépjárművek, köztük a legújabb Cougar speciális páncélozott tűzszerész jármű megtekintése következett.

Ezután Szatai Zsolt százados, a kutyakiképző részleg vezetőjének rövid bevezetője után a kutyavezető tűzszerészek bemutatójára került sor. A robbanóanyag-kereső kutyák és vezetőik kivételes fegyelemről és szakmai rátermettségről tanúskodtak. Osztatlan elismerésben volt részük.

Végül Capewell tábornok és kísérete az AM-32-es aknamentesítő hajó fedélzetén hagyta el a hadikikötőt.

1595902580
1595902580