Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tábornoki vizit Mazar-e-Sharif-ban

Szöveg: Palotás Levente |  2009. október 21. 13:23

Afganisztánba érkezett Orosz Zoltán vezérőrnagy az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke (pk.h.), hogy egy néhány napos körút keretében találkozzon az északi régióban szolgálatot teljesítő magyar katonákkal.

A magasrangú katonai delegációk látogatása nem új keletű a Magyar Honvédségnél, mivel az MH ÖHP rendszeresen küldi képviselőit műveleti területre, hogy alaposan megismerjék a missziók körülményeit. Az aktuális afganisztáni látogatás célja is az, hogy ne csak az írásos jelentésekből tájékozódjanak a vezetők Magyarországon, hanem személyesen gyűjtsenek tapasztalatot az aktuális helyzetről és első kézből, a helyszínen szerezzenek információt a mindennapi munkavégzés apró részleteiről.

A körút első állomásaként Mazar-e.Sharif-ban töltött el egy napot az 5 fős magyar csoport, ahol Szabó László ezredes, az MH PRT parancsnoka és egyben az Afganisztánban szolgáló valamennyi magyar katona nemzeti rangidős vezetője fogadta Orosz vezérőrnagyot. Az érkezést követően a magyar Nemzeti Támogató Elem, – amely a magyar katonák logisztikai ellátását és légi szállítást szervezi – látta vendégül a delegációt.

1595892646

A hosszú út utáni rövid felüdülést követően Orosz vezérőrnagy állománygyűlésen köszöntötte a Mazar-e-Sharif-ban szolgáló katonákat, amelyen nem csak a támogató elem beosztottjai voltak jelen, hanem a katonai korházban dolgozó orvosok és egészségügyi szakemberek, valamint az az Északi Regionális Parancsnokságon (RCN) egyéni beosztást betöltő személyek is.A baráti hangulatú állománygyűlésen megvitatták a külszolgálatot érintő legfontosabb kérdéseket és azokat a gyakori problémákat, amelyekkel a katonák legtöbbször szembesülnek a feladatvégrehajtás során.

A magyar kontingenssel való találkozás után Orosz vezérőrnagy Jürgen Setzer dandártábornokkal, a Nemzetközi Biztonsági és Együttműködési Erők Északi Regionális Parancsnokság német parancsnokával találkozott, aki méltatta a magyar katonák kiemelkedő munkáját és az aktuális biztonsági helyzetről tájékoztatta a magyar delegációt.

Az eredményes nap végén a delegáció útnak indult a körutazás következő helyszínére, Baghlan tartományba a további magyar kontingensek meglátogatására.