Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák ezrei vigyáznak majd a NATO-csúcsra

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 21. 12:22

Komoly biztonsági intézkedéseket foganatosítottak Pozsonyban a NATO védelmi minisztereinek kétnapos informális találkozójának alkalmával. Ennek következtében csütörtökön és pénteken széles körű forgalomkorlátozásokra és dugókra kell számítani a szlovák fővárosban.

A pozsonyi védelmi tárca közlése szerint a találkozón a NATO 27 tagállamának illetékes miniszterei, valamint az afgán védelmi tárca vezetője vesz részt. Magyarországot Szekeres Imre védelmi miniszter fogja képviselni. A küldöttségek tagjainak összlétszáma meghaladja a 800 főt. A tanácskozásra az Incheba kiállítóközpontban kerül sor, amelynek környékét lezárják.

A találkozó alkalmával lezárják Pozsony legforgalmasabb útvonalait, különösen a repülőtér és az Incheba közti – jórészt a D1-es autópályán vezető -

1595892646
útvonal lesz kitéve nagy terhelésnek. A sztrádán félpályás útlezárás lesz, az egyik sávot a politikusok, míg a másikat a lakosság fogja használni. Ezen a szakaszon, különösen a péntek délutáni csúcsforgalomban hatalmas dugókra és hosszú várakozásokra kell számítani. A rendőrség azt tanácsolta az állampolgároknak, hogy a lehetőségek szerint csütörtökön és pénteken kerüljék el Pozsonyt.

Vladimír Gemela, a szlovák védelmi minisztérium szóvivője szerint a tanácskozás résztvevőinek biztonságára összesen több mint háromezer rendőr, kommandós és katona fog vigyázni. A tanácskozás idején őrnaszádok fognak cirkálni a Dunán, s zárva lesz a pozsonyi légtér is. A repülőgépek csak a város feletti légtér megkerülésével fognak tudni le- és felszállni. Pozsony felett csak katonai gépek és a rendőrség helikopterei fognak körözni.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár már szerdán Pozsonyba érkezik, ahol vezető szlovák politikusokkal fog tárgyalni.