Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tagadja a pakisztáni hadsereg, hogy puccsra készül

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 24. 20:43

A pakisztáni hadsereg vezetője december 23-án, pénteken cáfolta azokat a vádakat, amelyek szerint a fegyveres szervezet a civil kormányzat megdöntésére készül. Asfak Parvez Kajáni főparancsnok szerint a hadsereg „teljes tudatában van alkotmányos kötelezettségeinek és felelősségének” – olvasható a katonaság közleményében. Kajáni szerint a puccsal való riogatással a valódi, fontos ügyekről próbálják elterelni a figyelmet.

A főparancsnok Juszuf Raza Gilani miniszterelnök egy csütörtöki nyilatkozatára reagált, melyben a kormányfő úgy fogalmazott, hogy összeesküvés készül a polgári kormányzat megdöntésére a dél-ázsiai országban, a hadsereg pedig úgy viselkedik, mint „állam az államban".

A kormány és a fegyveres testület közti viszony azután romlott meg, hogy nyilvánosságra került egy diplomáciai távirat, amelyben Iszlámábád az Egyesült Államok segítségét kéri egy esetleges puccs megakadályozására. A pakisztáni Legfelsőbb Bíróság a héten indított vizsgálatot az ügyben.

Elemzők attól félnek, hogy a botrány akadályozhatja a tálib felkelőkkel szembeni harcot, a kormány és az ország legbefolyásosabb intézményének tartott hadsereg közti feszültségek pedig tovább destabilizálhatják a komoly gazdasági problémák által is sújtott, az Egyesült Államoktól egyre inkább távolodó Pakisztánt.

Címkékesküvizsga