Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tájékoztató az új műveleti vezetési rendszerről

Szöveg: Tószegi Zoltán százados |  2012. március 8. 16:09

A Magyar Honvédség új műveleti vezetési rendszerének kidolgozásával kapcsolatos előadássorozat első állomása az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis volt: március 6-án, kedden itt hangzott el tájékoztatás az új rendszerről.

A megjelenteket Lamos Imre dandártábornok, a bázis parancsnoka köszöntötte, majd Korom Ferenc dandártábornok, a HM Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnöke tartott előadást. Bevezetőjében a csapatoktól, a szakemberektől érkező visszajelzések fontosságát emelte ki. Rámutatott, hogy ez a fajta információ alapvető a végrehajthatóság kérdésének megválaszolásához. A feladat nagyságát érzékelteti, hogy az új rendszer békeidőben is naponta csaknem kétezer, készenléti szolgálatba vezényelt katona hatékony vezetését célozza meg.

Csombók János ezredes, a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség hadműveleti osztályvezetője előadásában bemutatta a műveleti vezetési rendszer alapjául szolgáló koncepciókat. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a honvédség békeidőszakban ugyanúgy műveleteket hajt végre, mint válságkezelés vagy éppen háborús események kapcsán. Ebből adódóan a vezetési kihívások hasonlósága indokolttá teszi a lehető legnagyobb átfedést a békeidőszaki, illetve a különleges jogrend között.
A vezetési rendszer akkor tölti be szerepét, ha bármely időszakban megfelelő támogatást nyújt a Honvéd Vezérkar főnökének a Magyar Honvédség katonai vezetésére vonatkozó törvényi kötelezettségének végrehajtásához, illetve katonai tanácsokkal és lehetséges katonai válaszlehetőségekkel is szolgál.

Csombók ezredes a még megoldandó feladatok közül érintette az irányítási rendszer véglegesítését, a vezetéstámogató rendszerek fejlesztését, a megfelelő infrastruktúra kialakítását és a vonatkozó utasítások kidolgozását. Elhangzott: a gyakorlati megvalósítás szempontjából különös jelentőségű lesz az áprilisra tervezett művelettervező tanfolyam, illetve az októberben várható rendszergyakorlás.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság képviseletében Böcz Lajos alezredes a vezetési elemek rendszerét ismertette. Hangsúlyozta  az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis különleges helyzetét, amely abból fakad, hogy speciális feladatrendszere miatt meg kell felelnie  mind a szárazföldi erők, mind a légierő alakulatainál érvényben lévő vezetési követelményrendszereknek.

A program zárásaként Szénási Jenő alezredes, a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség fegyvernemi osztályának kiemelt referense a bázis állományát közelről érintő aktuális információkkal szolgált, s egyúttal hangsúlyozta a forgószárnyas-képesség megőrzésének fontosságát.

 Fotó: Simon Zoltán zászlós