Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tajvan húsz darab rakétás gyorsnaszádot vont ki a hadrendből

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. július 5. 19:59

A tajvani haditengerészet július 1-jén kivonta a hadrendből a Hai Ou típusú gyorsnaszádjait – írja a Defence News. A húsz darab naszád kivonására a haditengerészet modernizációs programja keretében került sor; a kiöregedett Hai Ou-kat harminc darab modernebb Kuang Hwa váltja. A Hai Ou-kat közel 30 év szolgálat után ünnepélyes keretek között búcsúztatták a haditengerészet Tsoying bázisán megtartott kivonási ceremónián.

Tajvan még az 1970-es években szerzett be Izraeltől 2 darab Dvora-osztályú rakétás naszádot, majd azt lemásolva az 1980-as években mintegy 50 példányszámban Hai Ou néven hadrendbe állította. A különbség a két hajó között az, hogy az izraeli Dvora két hajócsavarját háromra cserélték, valamint a Hsiung Feng I típusú hajó elleni rakétával szerelték fel.

A Hai Ou egy 50 tonna vízkiszorítású. 21,8 méter hosszú, 5,5 méter széles gyorsnaszád, mely képes 37 csomós sebesség elérésére, hatótávolsága 560 mérföld. A hajók elleni rakétákon felül még felszerelték egy 20 milliméteres és egy 12,7 milliméteres géppuskával is. Tajvan a hajókat egy esetleges kínai támadás esetére szerezte be.

Az új Kuang Hwa már egy 171 tonna vízkiszorítású, négy Hsiung Feng II típusú hajó elleni rakéta indítására alkalmas rakétás naszád, melyet Tajvan a 2000-es évek eleje óta gyárt.

1595938288