Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tálib merényletek Kabulban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 19. 16:22

Két öngyilkos támadó hajtott végre öngyilkos merényletet augusztus 19-én pénteken kora reggel az afgán fővárosban a British Council brit kulturális képviseletnél; a terrorcselekmény következtében legkevesebb két rendőr és egy civil meghalt, öt ember pedig megsebesült – közölte a rendőrség és szemtanúk.

Az első merénylő autóba rejtett pokolgépet hozott működésbe a British Council épülete előtt. A robbanást követő zűrzavarban egy társa bejutott az épületbe, és ott hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet. A detonációk következtében 500 méteres körzetben kitörtek az ablaküvegek.

A két robbanás után egy – más hírek szerint több – további merénylő még két órán át tűzharcot vívott a helyszínre érkező biztonsági erőkkel.

Az akció elkövetőjeként a kormányzat megdöntéséért harcoló tálib lázadók jelentkeztek. Szóvivőjük, Zabiulla Mudzsáhid azt állította, egy ENSZ-épületet is megtámadtak, de a világszervezet helyi embere cáfolta ezt.

A merényletet a függetlenség napjához időzítették; ezen a napon ünnepli Afganisztán, hogy 1919-ben a harmadik angol-afgán háborút lezáró fegyverszünetben a Brit Birodalom elismerte a terület függetlenségét.

A fővárosban, Kabulban viszonylag ritkák a merényletek. Utoljára június végén volt nagyszabású akció, akkor tálib fegyveresek a nyugati városrész fölé magasodó dombon lévő Intercontinental szálloda ellen intéztek támadást. Az akkori merényletben hét civil vesztette életét.