Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támad az influenza!

Szöveg: Szűcs László |  2008. január 4. 11:45

Országos méretű influenzajárványt jósolnak az orvosok január közepére. Az influenzás megbetegedések száma hétről-hétre növekszik, és ezúttal a kórokozó egyik új mutációja, az úgynevezett Salamon-szigeteki vírus fertőz – amely idén jelent meg először Magyarországon. Arra, hogy miben is más ez a kórokozó, mint az eddigi influenza vírusok, a Magyar Honvédség főepidemiológusa adta meg a választ.

Természetesen a Magyar Honvédség is nyomon követi az influenzás
megbetegedések alakulását. Az MH Közegészségügyi – Járványügyi
Szolgálat honvéd tisztifőorvosa már tavaly ősszel elrendelte, hogy a
45. héttől kezdődően, 2008 huszadik hetének végéig járványügyi
jelentőszolgálat működjön, amelynek segítségével az MH Radó György
Honvéd Egészségügyi Központ szakemberei reprezentatív képet kaphatnak a
személyi állomány influenzaszerű megbetegedéseiről. Ez a
jelentőszolgálat egyébként szervesen illeszkedik az ÁNTSZ influenza
figyelőszolgálata hálózatába.

Dr. Meglécz Katalin orvos alezredes az MH Közegészségügyi – Járványügyi Szolgálat helyettes honvéd tisztifőorvosa elmondta, hogy az új kórokozó az A típusú influenza vírusok közé, egészen pontosan a H1N1 vírustörzshöz tartozik. Az influenza törzsek nevét pedig egy meghatározott szabályrendszer szerint alkotják meg, melyből kiolvasható a vírus típusa, első kimutatásának helye, az izolálások száma, a kimutatás éve és az antigéntípus besorolása. Eszerint a jelenleg Magyarországon fertőző kórokozó pontos neve az A/Solomon Islands/3/2006/H1N1. Vagyis ezt a törzset először Salamon szigeteken izolálták, 2006-ban.

1595871544
Európában, és így Magyarországon is, ez a törzs eddig még nem okozott járványt, ám az idei télen, a kontinensen kimutatott és vizsgált 121 influenza vírus közül 101 az A H1N1 Solomon Islands/3/2006 altípusba tartozott. Mindez arra enged következtetni, hogy a szezonban ez a vírus dominál majd, s várhatóan a kisgyermekeken kívül a fiatal felnőtteknél és a középkorúaknál is nagyszámú megbetegedést okoz majd – mondta Meglécz főorvosnő. Hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a tavalyi adatok alapján számított ennek a vírusnak az elterjedésére, ezért az idei szezonra készített influenza oltóanyagok egyik összetevője a WHO javaslatára az új kórokozó felhasználásával készült. Tehát, aki 2007-ben beoltatta magát influenza ellen, az védett a most támadó vírussal szemben.

A Magyar Honvédség főepidemiológusa szerint az influenza ellen leginkább a védőoltással lehet védekezni. A rendszeres, évenkénti védőoltások széleskörű védelmet adnak, így kisebb a megbetegedés veszélye, még abban az esetben is, ha egy addig még nem ismert influenza altípus okoz járványt.
Természetesen egyszerű, mindennapos praktikákkal is védekezhetünk az influenza ellen. Ezek közül a legfontosabb, hogy kerüljük a stresszt, igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot és táplálkozzunk vitamindúsan.

És még egy fontos szabály: ha mi magunk betegszünk meg, a többiek védelmében inkább maradjunk otthon!

Címkékvizsga