Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2007: a tűzszerészek és a hadihajósok sikeres éve

Szöveg: Szűcs László |  2008. január 4. 12:16

Az egyenlítő mentén több mint nyolcszor megkerülhették volna a Földet a Magyar Honvédség tűzszerészei tavaly. Munkájuk során ugyanis egészen pontosan 329 733 kilométert tettek meg. Szinte az ország valamennyi településén megfordultak, ám szerencsére mégis csak egy „átlagos” éven vannak túl.

Valamennyivel kevesebb bejelentés érkezett 2007-ben a Magyar Honvédség tűzszerész zászlóaljához mint egy évvel korábban. Egészen pontosan 2436 bejelentést kaptak, míg 2006-ban 2588 esetben hívták segítségül őket. Az úgynevezett soron kívüli kirendelések száma – vagyis amikor az előkerült robbanószerkezet közvetlenül veszélyezteti az emberéletet –, is csökkent, tavaly 792 ilyen bejelentésük volt, míg egy évvel korábban 839. Munkájuk során több mint ötvenezer darab, a második világháborúból visszamaradt lőszert és robbanószerkezetet semmisítettek meg, vagy hatástalanítottak – több mint 105 tonna össztömegben.

1595871545
Az elmúlt évekhez hasonlóan 2007-ben is tüzérségi lövedék került elő a leggyakrabban (5674 darab), de ugyancsak kiemelkedő volt a megtalált aknagránátok (1333 darab) és kézigránátok (539 darab) száma. Megyei lebontásba nézve a legtöbb bejelentés még mindig Fejér megyéből érkezik (441 darab), megelőzve ezzel Pest (388 darab) és Veszprém (260) megyéket. A fővárosban tavaly 273 világháborús robbanószerkezet került elő, a legtöbb a II. és a XI. kerületből.

A statisztikai adatok ismertetése után Hajdu Gábor mérnök ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj parancsnoka elmondta: az alakulat tavalyi munkáját a szervezeti átalakítás is meghatározta. A felszámolt ezred bázisán kellett létrehozniuk a zászlóaljat, ám szerencsére ez a változás létszámnövekedéssel járt – hetvenöttel többen szolgálnak jelenleg az alakulatnál, mint egy évvel korábban. Az átszervezésből adódóan azonban a zászlóalj teljes vezetése – a parancsnokot leszámítva – lecserélődött, vagyis az újonnan érkezett, vezető beosztású tiszteknek is idő kellett feladataik pontos megismeréséhez.

A technikai fejlesztések miatt azonban kifejezetten sikeresnek mondható az elmúlt év. Az új tűzszerész járművek, és védőruhák mellett már az alakulathoz került két tűzszerész robot is, amelyek 2008-ban már jelentősen segíthetik a munkát. Az úgynevezett nehézrobot az MH PRT negyedik váltásával együtt, februárban Afganisztánba „utazik", hogy ott segítse a magyar tűzszerészek munkáját. A felderítő robot azonban itthon marad, s szükség esetén bármikor alkalmazható lesz.

A robotok kezelőszemélyzetének felkészítése rövid időn belül megtörténik – mondta az alakulat parancsnoka, aki szerint a

1595871545
tűzszerészek mellett a hadihajósok számára is sikeres volt a 2007-es év. Többször kellett segíteniük a tűzszerészek tevékenységét: például Budapesten, az északi összekötő vasúti híd közeléből hét darab, egyenként 500 kilogrammos világháborús bombát emeltek ki. De emellett sikeresen felderítették a Bodrog folyót is. Idén több, jelentős fejlesztés várható a hadihajós alosztálynál is. Megkezdődik a kikötői beruházás, melynek keretében felépítenek egy legénységi épületet, valamint egy, 22 kutya számára kialakított kennelt is. A rendszerben lévő hadihajókat pedig felszerelik a legmodernebb radarokkal és mélységmérőkkel is.