Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támadás esetén összefognának az irániak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 15. 8:29

Az iráni ellenzék felsorakozna a kormány mögött egy izraeli katonai beavatkozás esetén – írta internetes oldalán november 14-én,hétfőn Mohammed Hatami volt iráni elnök. A politikus szerint egy ilyen esetben „minden frakció, legyen reformer vagy konzervatív, közösen lépne fel a beavatkozással szemben”. Hatami Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök harcos bírálójának számít.

A békésnek mondott iráni atomprogramot Izrael és a Nyugat is gyanakodva figyeli. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség múlt keddi jelentése szerint az iszlám köztársaság 2010-ig igazoltan atomfegyver kifejlesztésén dolgozott ennek keretében.

Az iráni nukleáris programot a lakosság széles körben támogatja. Keddre diákok szerveznek tüntetést a natanzi urándúsító köré. A fiatalok élőláncot akarnak alkotni a létesítmény körül, ezzel is mutatva, hogy egy izraeli támadás esetén készek életüket adni az atomprogramért – jelentette a Fars hírügynökség.

Hatami ugyanakkor azt is elmondta, hogy a reformerek hajlandóak részt venni a 2012-es parlamenti választásokon, ha a kormány szabadon engedi a politikai foglyokat és enyhíti a feszült belpolitikai légkört. „A kormány és a rezsim megerősítésére a szabad választások rendezése jelenti a megoldást" – írta honlapján Hatami. Ahmadinezsád 2009-es újraválasztása után hatalmas tüntetéshullám kezdődött Iránban, amelynek következményeképpen több száz aktivista került rács mögé.