Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világháborús gránátok a MÉH-telepen

Szöveg: Szűcs László |  2011. november 15. 9:35

A 45. héten, azaz november 7–13. között 59 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 28 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Sulykovszki Róbert zászlós, az alakulat felderítő tűzszerésze a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2474 bejelentést kaptak.

November 7-én Seregélyesről kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a Dunaújvárosi úton, földmunkák közben világháborús robbanószerkezet került elő. A Hadházi Sándor zászlós vezetésével helyszínre küldött járőr a megjelölt helyen egy 105 milliméteres, német gyártmányú repesz-romboló gránátot talált, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisített.

Ugyanezen a napon Miskolcon is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Szalai Lajos utcában egy villanyoszlopra tett második világháborús robbanószerkezetet találtak az arra járók. Természetesen azonnal értesítették a helyi rendőrséget, akik viszont a tűzszerészeknek szóltak. A helyszínen aztán kiderült, hogy nem robbanószerkezet, hanem egy 120 milliméteres aknavetőgránát stabilizátorának darabja került egyelőre ismeretlen körülmények között a villanyoszlopra. A szaknyelven „nem robbanótestnek" nevezett fémdarabot a Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr szállította el a helyszínről.

November 8-án Polgárdiban, a Gábor Áron utca végében található belterületi szántón bukkantak mezőgazdasági munkálatok közben egy világháborús robbanószerkezetre. A 75 milliméteres, német gyártmányú repeszgránátot a Hadházi Sándor zászlós vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítette meg.

November 9-én Mezőkövesdre, a Lövői utcai MÉH-telepre hívták ki a tűzszerészeket, mivel az alkalmazottak a vashulladék között gyanús fémdarabokat találtak. A Szabó Tamás főtörzsőrmester vezette járőr megállapította, hogy jogos volt a gyanú, a tűzszerészek ugyanis három darab szovjet gyártmányú 122 milliméteres repesz-romboló gránátot, valamint egy 82 milliméteres, ugyancsak szovjet gyártmányú repeszaknavető-gránátot szállítottak el a helyszínről.

November 10-én Mezőszentgyörgyről kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, hogy az Árpád utca végén, a lakott terület szélén, egy vízelvezető árok tisztítása közben egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszaknavető-gránátra bukkantak a munkások. A veszélyes, második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a Sulykovszki Róbert zászlós vezette járőr a helyszínen semmisítette meg.

Ugyanezen a napon a főváros XIII. kerületében, a Mosoly utcában is akadt dolguk a tűzszerészeknek. Két társasház között, csatornázási munkálatok közben fordított ki a munkagép a földből egy világháborús robbanószerkezetet. A 81 milliméteres, német repeszaknavető-gránát azonosításának és hatástalanításának ideje alatt a környéket száz méteres sugarú körben kellett lezárni, aminek következtében 150 lakást is ki kellett üríteni. A gránátot a Sulykovszki Róbert zászlós vezette járőr szállította el a helyszínről.

Az elmúlt héten három napon keresztül is „vendégeskedtek" a tűzszerészek a tárnoki vasútállomáson, ahol csatornázási munkálatok során több, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet került elő. November 9-én egy 75 milliméteres amerikai repeszgránátot, másnap egy 100 milliméteres, magyar gyártmányú repeszgránátot, november 11-én pedig egy 76,2 milliméteres amerikai repeszgránátot találtak. A tűzszerészek mindhárom robbanószerkezetet elszállították a helyszínről.