Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támadás Kabulban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 19. 9:11

Két afgán katona meghalt április 18-án, hétfőn Kabulban egy támadásban, amely az afgán védelmi minisztérium ellen irányult; az akciót a tálibok vállalták magukra, akik szerint a konkrét célpont az afganisztáni látogatáson tartózkodó francia védelmi miniszter, Gérard Longuet volt.

„Egy afgán katonai egyenruhába öltözött személy tüzet nyitott, megölve két katonát és megsebesítve hetet, mielőtt őt is lelőtték" – közölte Mohammad Zahir Azimi tábornok, védelmi szóvivő. Mint hozzátette, a támadón robbanóövet is felfedeztek.

Egy név nélkül nyilatkozó katonai forrás szerint több felkelőnek sikerült behatolnia a minisztériumba, amely az elnöki palotával szemközt áll. „A biztonsági erők átkutatják az épületet, ez jelenleg is tart" – mondta.

Zabihulla Mudzsahid tálib szóvivő azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy „a támadás oka a francia hadsereg afganisztáni megszállása". Mint hozzátette, az akciónak nincs köze ahhoz, hogy Franciaországban nemrég betiltották a muzulmán nők arcát elfedő fátyol, a nikáb vagy burka viselését.

Gérard Longuet, aki vasárnap reggel érkezett Afganisztánba, hétfőn találkozott több afgán vezetővel, köztük kollégájával, Abdul Rahim Vardak tábornokkal.

A francia erők kabuli szóvivője, Eric de la Presle alezredes elmondása szerint Longuet nem tartózkodott a minisztérium épületében a támadás idején, sőt a fővárosban sem, hanem onnan mintegy ötven kilométerrel északra, a bagrami amerikai támaszponton volt.

Egy nyugati biztonsági forrás szerint az afgán védelmi miniszter is sértetlenül úszta meg a tálibok akcióját, amely után több tucatnyi afgán katonát vezényeltek ki, hogy zárják le a minisztérium körüli utakat.

CímkékAfganisztán