Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támogató szerepben kettős fenyegetettség és haderőfejlesztés közben

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2022. november 23. 15:07

„Új biztonsági kihívások és a szárazföldi haderőnem” címmel tartott előadást november 22-én, kedden dr. Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség szárazföldi parancsnoka Székesfehérváron.

1

A volt Tiszti Klub színháztermében a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) Székesfehérvári Szervezete és a Fejér Megyei Területi Védelmi Bizottság immár tizenhatodik alkalommal rendezték meg közös eseményüket. Ahogy a korábbi évek katonaszakmai, biztonságpolitikai szakemberei, úgy Lippai Péter dandártábornok is szakértő közönség előtt beszélt a Magyar Honvédségről, azon belül is elsősorban a szárazföldi haderőnemet érintő új kihívásokról.

Meghívása nem is lehetett volna időszerűbb, hiszen november 1-jével megalakult a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnoksága, éppen Lippai Péter dandártábornok vezetésével. A hallgatóság így elsőkézből értesülhetett az elmúlt hetek tapasztalatairól. Átfogó előadásában a szárazföldi haderőnem parancsnoka azonban elsősorban a jövőről beszélt számos érdekes témát érintve.

A Koszovóban és Afganisztánban egyaránt szolgált tábornok holisztikus képet adott a Magyar Honvédség jelenlegi helyzetéről és feladatairól. Kiemelte, hogy a déli irányú migrációs biztonsági kihívások és a keleti irányú ukrajnai válsághelyzet jelentette kettős fenyegetettség közepette zajlik a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, eközben pedig egyre több új feladata, támogató szerepe van a magyar haderőnek, példaként a katonák koronavírus-járvány során végzett munkáját említette.

5

A honvédelem és a haderőfejlesztés emberi oldala hangsúlyos szerepet kapott a Lippai Péter dandártábornok előadásában, mert a honvédség szükséges létszámának elérését és az állomány megtartását tartja a legnagyobb kihívásnak. Szerencsére katonáink társadalmi elismertsége folyamatosan nő, a laktanyai körülmények sokat javultak az elmúlt két évtizedben, az állomány felszereltségében az utóbbi 5-6 évben gyökeres javulás állt be, de hangsúlyozta, hogy rengeteget kell még tenni a fejlődés fenntartása érdekében.

Új korszakhoz érkezett a honvédség, új kihívásokkal, amit előadásának különböző témapontjai hűen tükröztek: Digitális Katonai Program, szimulációs központok felállítása, szintetikus kiképzési környezet (valós + virtuális + konstruktív), honvédjeink külföldi kiképzése, speciális tanfolyamok nálunk más országok katonáinak is, többszintű és egyre sokoldalúbb nemzetközi együttműködés. A tábornok úgy véli abban, hogy a Magyar Honvédség megfeleljen a fentieknek, kulcsszerephez jutnak a fiatalok.

Előadás után arról kérdeztük, hogy véleménye szerint a kiberműveletek szerepének növekedése a hadviselésben, a digitalizáció és az új, szimulátoron gyakorolható haditechnikák beszerzése mennyire lehet vonzó az új generáció számára.

11

„Mind a Honvéd Kadét Program, mind a kiképzés új felfogása azt célozza, hogy olyan módszereket, formákat találjunk, ami a fiatalok számára is vonzó. Ahogy az iskolában is látszik, hagyományos módszerrel, krétával, táblával ma már nem lehet a fiatalok figyelmét lekötni. Nekünk az a feladatunk, hogy olyan eszközöket és eljárásokat találjunk, ami révén ők is egyfajta élményt szereznek, ami élménnyé teszik a felkészülést. Saját tapasztalatom alapján el tudom mondani, hogy a szimulátorok alkalmazása pont egy ilyen játékélményt visz a kiképzésbe, természetesen mellette mindig érezni kell a veszélyt is. Minél reálisabb egy ilyen szimulátor, annál jobban segíti a valós felkészítést is. Mindent meg kell tennünk azért, hogy minél több embert meggyőzzünk: van értelme a szolgálatnak. A hosszú távú programjaink, mint például a Honvéd Kadét Program, nagyon fontos szerepet játszik ebben” – mondta a dandártábornok.

A rendezvény végén a házigazda, a Fejér Megyei Védelmi Bizottság és Fehérvár Tiszti Kaszinó elnökeként dr. Simon László, Fejér megye főispánja, a helyi Honvédség és Társadalmi Baráti Kör nevében pedig Görög István elnökhelyettes kisebb ajándékkal köszönte meg Lippai Péter dandártábornok előadását.