Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tanévkezdet a szolnoki „katonasuliban”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. szeptember 1. 16:32

Becsengettek szeptember 1-jén a Szolnoki Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola tagintézményeiben. E középiskola az első Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol bevezetik a katonai alapismeretek tantárgy oktatását. Az évnyitón részt vett Kun Szabó István dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka, illetve Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka.

Ünnepélyes és különleges körülmények között, a szolnoki helyőrségi zenekar zenéjére sorakoztak fel a Szolnoki Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola diákjai csütörtök reggel, hogy megkezdjék a 2011-2012-es tanévet. Az iskolakezdés mindig kiemelt jelentőséggel bír, az intézmény életében azonban különösen sarkalatos az idei tanév nyitánya: egyrészt szervezeti változások is történtek az elmúlt időszakban, másrészt ez az első olyan év, amikor az ide járó diákok katonai alapismereteket is tanulnak majd. A tantárgyat összesen hatvanhárom tanuló, két intenzív nappali tagozatos érettségiző osztály vette fel szeptembertől.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, illetve a Szolnoki Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola a KatonaSuli program keretein belül kötött együttműködési megállapodást augusztus 18-án.

„A tanulóifjúság körében jelentkező nemzeti útkeresés egyre több pedagógiai kérdést és feladatot vet fel, ezért úgy gondoltuk, hogy ez az innovatív projekt mind az iskola, mind a szülők, és természetesen elsősorban a tanulók érdeklődő igényeit kielégíti", mondta a honvedelem.hu kérdésére Gúth Ferenc, az intézmény igazgatója. „Annál is inkább fontosnak tartottuk a tantárgy bevezetését, mivel Jász-Nagykun-Szolnok megyében nálunk kerül elsőként oktatásra a katonai alapismeretek. Továbbá Szolnok városa olyan tradicionális katonaváros, ahol az ország nagy létszámú egységei állomásoznak. Ebből fakadóan, családi és egyéb kötődésből fakadóan sok fiatal érdeklődik e szép hivatás iránt."

A tanévet megnyitó beszédében az igazgató kiemelte: az új képzésforma iránt máris igen komoly az érdeklődés, így esetleg az is megoldható lesz, hogy más középiskolák tanulói is „áthallgassanak" hozzájuk.

„Tartozunk ezzel a képzéssel a városnak, hiszen Budapest után Szolnok a legnagyobb létszámú helyőrség Magyarországon, Szolnokon pedig nálunk tanul a legtöbb fiatal", fogalmazott.

Mint kérdésünkre Gúth Ferenc elmondta, az iskola ezáltal új arculattal, új lehetőséggel jelent meg, amely a szülők és a tanulók számára egyaránt vonzó.

„A teljes iskolatársadalom körében a tantárgyat tanuló diákokat megkülönböztetett figyelem övezi majd, ezért velük szemben több elvárást fogunk támasztani. Ezen keresztül az iskola más szakain tanuló diákok is különös figyelemmel tekintenek majd rájuk: példamutatásuk, viselkedésük, fegyelmezettségük hatással lesz a teljes diákságra", fogalmazott.

 Fotó: Galovtsik Gábor