Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tanulják a törvényt

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. október 25. 8:54

A közelmúltban fejeződött be az a jogi tanfolyam, amelyet a Magyar Tartományi Újáépítési Csoport (PRT) Rendőri Kontingense szervezett az afgán rendőrök részére. A PRT felelősségi körzete az észak-afganisztáni Baghlan tartományra terjed ki, ebből adódóan a résztvevő rendőrök is a tartomány különböző rendőrőrseiről kerültek összevonásra.

A tanfolyam része volt a magyar rendőri tanácsadói és szakértői kontingens oktatási programjának és hat oktatási napból állt. A jogi tárgyon belül az afgán alkotmány, a választási jog és a rendőrségre vonatkozó hatályos jogszabályok kerültek feldolgozásra. A tanfolyam sikeressége érdekében egy helyi, az oktatásban jelentős tapasztalatokkal rendelkező afgán rendőrtiszt tartotta az oktatást, aki hatékonyan és érthető megfogalmazásban adta elő a tananyagot.

A huszonkét főből – köztük három rendőrnőből – álló tanulói csoport megismerte Afganisztán alkotmányát, valamint a választások lebonyolításával kapcsolatos rendőri teendők jogi hátterét. Ez utóbbi különösen fontos, mivel 2009-ben elnökválasztást tartanak az instabil biztonsági helyzetben levő ázsiai országban, és a rendvédelmi szervek felkészítését már hónapokkal az esemény előtt meg kell kezdeni. Az oktatás végén oklevélátadásra került sor a tartományi székhely, Pol-e-Khomri rendőrkapitányságon, ahol megjelent a tartományi rendőrfőnök-helyettes, az afgán belügyminisztérium összekötő tábornoka, a PRT parancsnoka és a magyar rendőri kontingens állománya. A meghívottak rövid köszöntő beszédeikben kiemelték a jogi tárgyak fontosságát a rendőri tevékenység során. Jelentős feladat fog hárulni a helyi rendőrségre a választások idején, ami megnyilvánul a biztonságos környezet megteremtésének igényében, valamint a választások eredményességét támogató rendőr-szakmai fegyelmezettség szükségességében.

 

Még egy stabil demokráciával és felkészült közigazgatással rendelkező ország számára is komoly kihívás egy sikeres elnökválasztás lebonyolítása, így különösen felelősségteljes kormányzati feladat lesz ez Afganisztánban, ahol a szélsőséges csoportok valószínűsíthetően meg akarják zavarni az esemény nyugalmát.

Részben a levezetett tanfolyam eredményessége, részben az afgán rendőrség igényei miatt november hónapban egy újabb, azonos jogi tartalmú oktatásra kerül sor, de természetesen más résztvevők számára.