Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tanulmányi kirándulás a pápai légibázison

Szöveg: Varju Kitti | Fotó: Dévényi Veronika |  2021. október 31. 10:10

Az MH Pápa Bázisrepülőtér (MH PBRT) és az ott települő, tizenkét nemzet alkotta Stratégiai Légiszállítási Képesség (Strategic Airlift Capability, SAC) program mindennapjaival ismerkedhettek meg közelebbről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi biztonság- és védelempolitikai képzéseinek hallgatói és oktatói.

Pápa (6)

Az október 29-ei látogatáson a diákok közvetlen információkat szerezhettek egy modern katonai repülőtér működéséről. A csoportot Gadó Imre alezredes, az MH PBRT parancsnokhelyettese fogadta, aki egy bázisbemutató prezentáció keretében beszélt az alakulat múltjáról, feladatrendszeréről és jövőbeli terveiről.

A hallgatók ezután a SAC épületkomplexumához érkeztek. A program lényegéről Hakan Jakobsson alezredes, a SAC független katonai végrehajtó szervezete, a Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing, HAW) törzsfőnöke tartott egy rövid tájékoztatót. A csoport többek közt a C-17 Globemaster III típusú szállító repülőgépet is befogadni képes, óriási hangárba is ellátogatott.

Pápa (2)

A túra végén a pápai légibázis ikonikus épületében, a légiforgalmi irányítótoronyban várták a látogatókat, ahol az ott szolgálatot teljesítők feladatairól kaptak bővebb információt.

A Nemzetközi Biztonság- és Védelempolitika tanszék csoportját prof. dr. Molnár Anna tanszékvezető vezette, a szervezésben pedig kiemelt szerepet Vecsey Mariann százados vállalt.

Címkéklégibázis