Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mit kínál a fiataloknak a Magyar Honvédség?

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Schöff Gergely |  2024. augusztus 30. 20:47

Hogyan fejlődött az elmúlt években a Magyar Honvédség és milyen lehetőségeket kínál a fiatalok számára? Többek között ezekre a kérdésekre adott választ Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára a Mészáros Alapítvány Tudás és karrier című konferenciáján augusztus 30-án, Balatonalmádiban.

20240830_Meszaros_Alapitvany_konf_Kutnyanszky_SG_007

Az előadás során elhangzott, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően modernizálódott Magyar Honvédségben többek között már Airbus H145 és H225-ös helikopterek, Lynx gyalogsági harcjárművek és a Leopard 2A7HU típusú harckocsik teljesítenek szolgálatot.

„Az egyéni felszerelések terén is sikerült elérni a kitűzött célt, miszerint katonáink a missziós elvárásoknak megfelelő, más nemzet katonáival megegyező színvonalú felszereléssel látják el szolgálatukat. Ám ez önmagában nem elegendő, hiszen a „vasak” szakszerű kezelőszemélyzet nélkül, önmagukban semmit nem érnek – hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt. Hozzátette: a védelmi ipart tekintve a kormány 2017 óta azon dolgozik, hogy minél több felszerelést, haditechnikai eszközt legyünk képesek itthon legyártani.

20240830_Meszaros_Alapitvany_konf_Kutnyanszky_SG_027

Az államtitkár elmondta: folyamatban van a Magyar Honvédség átalakítása; a cél egy modern, ütőképes haderő felállítása. A haderőfejlesztés egyik központi eleme a területvédelmi erők fejlesztése. 2024 június 17-én országos toborzókampány indult, amelynek mottója: Szeretem, Megvédem. A Magyar Honvédség most kiemelt juttatási csomaggal és rugalmas felkészítéssel várja azokat, akik tartalékos katonák szeretnének lenni. A kampány egyik célcsoportja a felsőoktatási intézményekben tanuló diákok.

Megtudtuk: 2023-ban létrejött a Védelmi Innovációs Kutatóintézet, ahol egyetemekkel, innovációs cégekkel közösen dolgoznak mintegy hetven projektben. A kutatóintézetben folyó szakmai tevékenységnek köszönhetően egyre több költséghatékony, innovatív, a hadsereg modernizációját szolgáló fejlesztéssel büszkélkedhetnek.

Az előadás végén Kutnyánszky Zsolt Fojt Sára tizedessel beszélgetett a sport mellett vállalt katonai szolgálatáról. Az MH Sportszázad katonaolimpikonja két bronzérmet szerzett a párizsi olimpián kajak versenyszámban.

20240830_Meszaros_Alapitvany_konf_Kutnyanszky_SG_028

A Mészáros Alapítvány idei konferenciáján – amelyen kötelező a részvétel az alapítvány által támogatott, felsőoktatásban tanuló diákoknak – többek között olyan aktuális témákról is szó esett, mint például az űrkutatás, a kriptovaluták és a mesterséges intelligencia.