Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tapasztalatcsere a jogszabályváltozás után

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Pintér Ákos |  2024. szeptember 12. 19:45

Elsősorban a honvédek jogállásáról szóló jogszabály bevezetésének tapasztalatairól és a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program fejlesztési terveiről egyeztettek a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) harmadik negyedéves ülésén a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában, szeptember 12-én, csütörtökön.

20240912_Honvédelmi érdekegyeztető fórum_PAKO_-4

Dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a tanácskozás elnökeként köszöntötte a Magyar Honvédség, a Honvédelmi Minisztérium és a meghívott honvédelmi szervezetek képviselőit, akiket emlékeztetett: az érdekegyeztető fórumok alapvető célja, hogy érdemi tárgyalásokat eredményezzen. A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum gyakorlati haszna, hogy a tárca értékes véleményeket kapjon a szervezetektől – tette hozzá.

A résztvevők megvitatták tapasztalataikat a honvédek jogállásáról szóló jogszabály bevezetésének első tapasztalatairól, a munkavédelmi helyzetről a Magyar Honvédség katonai szervezeteiben. Napirendre került a szolgálati juttatásban és a nyugdíj előtti rendelkezési állományban lévők helyzete, valamint az aktuális lakhatástámogatási rendszer is.

20240912_Honvédelmi érdekegyeztető fórum_PAKO_-2

Az egyes napirendi pontok megvitatása után lehetőség nyílt kérdezni, amelyre az adott szervezetek, valamint a tárca képviselői átfogó szakmai választ adtak. Bánhidy Vajk, a HM Honvédelmi Nevelési Főosztály főosztályvezetője az ülés végén köszönetét fejezte ki a résztvevők elkötelezett munkájáért, majd tájékoztatta őket: a következő ülést várhatóan novemberben tartják meg.