Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb lehetőség előtt a tartalékosok

Szöveg: Csák Tímea hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2024. szeptember 12. 17:45

Területvédelmi tartalékos katonák is részt vesznek az október végén induló Alap Altiszti Tanfolyamon Békéscsabán. A 14 hetes képzéssel a szerződéses és hivatásos állomány mellett lehetőséget kapnak arra, hogy a Magyar Honvédség leendő altisztjeiként elsajátítsák a beosztásuk ellátásához szükséges vezetői képességeket műveleti területen és nemzetközi környezetben egyaránt.

202409_Alap_Altiszti_Tanfolyam_tartalékosok_Békéscsaba_CST (1)

Kétnapos felmérés előzte meg a 14 hetes képzést az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred vitéz Fekete Imre 101. Területvédelmi Zászlóalj békéscsabai bázisán.

A mintegy ötven honvéd elsőként fizikai állapotfelmérésen vett részt. A gyakorlatok között futás, felülés és fekvőtámasz szerepelt. Az elméleti vizsga az alapkiképzés, illetve az általános altiszti feladatokat és követelményeket összefoglaló kérdéssorból állt.

202409_Alap_Altiszti_Tanfolyam_tartalékosok_Békéscsaba_CST (4)

A katonák a gyakorlatban is megmutatták meglévő tudásukat, amely elsősorban a kiképzők számára nyújtott kiindulási pontot az állomány felkészültségét illetően. A honvédek járőr típusú vizsga keretében teljesítették a feladatokat. A megfelelő álcázás elkészítése után bemutatták az alaki fogásokat, elkészítették az azimut vázlatot, amely alapján tájoló segítségével kellett eljutniuk a vizsgaállomásokra.

A hét kijelölt ponton számot adtak egészségügyi, híradó, vegyivédelmi, fegyverzettechnikai ismereteikről, bemutatták fegyvereik szét- és összeszerelését, s a tüzelési testhelyzeteket is.

Az október 28-án induló tanfolyam végére az altisztek képessé válnak beosztottjaikat vezetni, motiválni, róluk felelősséggel gondoskodni, vezetőiket felelősségteljesen támogatni.

Csatlakozz a területvédelmi tartalékosokhoz! ⇒ iranyasereg.hu/tartalekos