Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tárik Azíz: „Obama farkasokra hagyja Irakot”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 6. 16:55

Tárik Azíz, Szaddám Huszein néhai iraki diktátor jelenleg börtönbüntetését töltő egykori miniszterelnök-helyettese és külügyminisztere szerint Barack Obama amerikai elnök ,,farkasokra hagyja Irakot”, ha kivonulnak az amerikai csapatok.

“Mindannyian az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia áldozatai vagyunk" – mondta a hét év óta először megszólaló politikus a The Guardian című brit lap pénteki számában megjelent interjúban.

Azíz, aki a külföld számára évekig Irak “arca" volt, elmondta: az Amerikai Egyesült Államok megsemmisíti Irakot, ha fenntartja, hogy kivonja onnan harcoló alakulatait. “Sok tekintetben megölték az országot. Ha hibáznak, azt ki kell javítani, nem pedig sorsára hagyni Irakot" – fogalmazott Azíz, akit jelenleg egy Bagdadtól északra fekvő börtönben őriznek.

Az amerikai erők nemrég adták át felügyeletét az iraki hatóságoknak, s a politikusnak – akit emberiesség elleni bűncselekményben már bűnösnek mondtak ki – hamarosan újabb vádpontok miatt ismét bíróság elé kell állnia.

Azíz azt követően szólalt meg, hogy Barack Obama elnök a héten amerikai veteránok előtt a Georgia állambeli Atlantában megerősítette a csapatkivonások üteméről szóló korábbi terveket.

Azíz szerint Irak helyzete most rosszabb, mint a háború előtt volt. “Szaddám Husszeint 30 éven át építette az országot, most pedig romokban áll. Több a beteg és az éhező, mint régen, az emberek nem jutnak szolgáltatásokhoz, naponta tucatjával, de lehet hogy százával halnak meg" – fogalmazott.

Elmondta, hogy Obama megválasztásakor bizakodó volt, mert úgy vélte, az új elnök “kijavítja George W. Bush néhány hibáját". De most már úgy vélekedik, hogy Obama “képmutató, aki farkasokra hagyja Irakot".

Azíz arról is beszélt, hogy továbbra sem hajlandó bírálóan szólni Szaddám Husszeinről és rendszeréről. Mint mondta, ha most megbánásról beszélne, az emberek opportunistának tartanák. “Nem beszélek Szaddám Husszein ellen, amíg nem vagyok szabad. A bölcsesség a szabadság része, ha szabad leszek, és azt írhatok, mondhatok, amit akarok, akkor majd a legjobb barátom ellen is szólhatok" – mondta a lapnak.

A volt külügyminiszter továbbra sem fogadja el, hogy a 2006-ban kivégzett Szaddám Husszein “a Nyugat ítélete szerint" rossz volt. Szerinte az iraki diktátor sosem hazudott, nem másította meg a tényeket. A lap újságírójának felvetette: a brit politikusok is hibáztak, nem emeltek szót vezetőik hazugságai ellen, csak később mutattak rá a hibákra.

“A háború az háború, és megvannak az okai" – mondta az iraki katonai beavatkozásról.

Azíz úgy véli, Bush elnök mindenképp háborút akart, noha Irak külügyminisztereként ő mindent megtett, hogy meggyőzze a világot: Bagdadnak nincsenek tömegpusztító fegyverei.

Több mint hét évvel elfogása után az iraki politikus megbánással beszélt arról, hogy megadta magát az amerikai csapatoknak, cserébe pedig családja Jordániába távozhatott. Mint mondta, ha visszafordíthatná az időt, nem tett volna így, és ma már azt kívánja, bárcsak mártír válhatott volna belőle.