Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Társasjáték – nagyoknak

Szöveg: Trautmann Balázs |  2021. április 10. 17:45

Troy Pierce alezredesnek - foglalkozását tekintve C-130 Hercules-navigátornak - az amerikai tengerészgyalogság katonai felsővezetői képzésének (Marine Corps War College) elvégzése közben még arra is volt ideje, hogy egy vadonatúj stratégiai társasjátékot fejlesszen ki.

társasjáték_trau1

Persze nem tudott elszakadni az egyenruhától: a „Kingfish ACE” nevet kapott játék témája az amerikai expedíciós erők irányítása és hadba vezetése egy képzeletbeli, de valóságos elemekből építkező háborúban. A helyszín: a Csendes-óceán nyugati területe.

Pierce alezredes az olyan, Magyarországon is népszerű játékokból is merített, mint a Rizikó (Risk) és a Kalandok és Sárkányok (Dungeons & Dragons). Az sem véletlen, hogy az utolsó szemeszterben merült fel az ötlet: a képzés során nagy hangsúlyt kapnak a játékok, mint a stratégiai gondolkodás, hadvezetést pallérozó eszköz.

A Kingfisher ACE – mint a nevéből is látható – elsődlegesen a gyorsan telepíthető, expedíciós csapásmérő erő (Agile Combat Employment) alkalmazásának lehetőségeit tanítja meg a játékosoknak. A szabályrendszer rugalmas: lehet rövid, gyors meneteket legyűrni egy lyukas órában, de ha a stratégiai lehetőségek mindegyikét alkalmazzák, akkor egy egész napos hadijátékká válik.

Kép forrása: media.defense.gov