Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékos katonák, de nem tartalékos sportolók

Az MH Sportszázad katonasportolói pontszerzők a párizsi olimpián

Szöveg: honvedelem.hu/MTI | Fotó: Illyés Tibor / MTI, az MH Sportszázad Facebook-oldala, Kovács Tamás / MTI |  2024. augusztus 2. 10:00

Kovács Richárd tartalékos szakaszvezető, az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred katonája az ötödik helyen végzett a párizsi olimpia ökölvívótornáján. Ugrai Panna szakaszvezető, az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred állományában szolgáló tartalékos katona pedig a női 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként hatodik helyezést ért el.

Kovács_Richárd_MTI

A 63,5 kilogrammban szereplő nyíregyházi kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Kovács Richárd hétfőn a tokiói játékokon egy súllyal lejjebb bronzérmet szerzett ausztrál Harry Garside-ot győzte le többségi pontozással. Csütörtökön pedig a hazaiak kedvencével, a háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes, a mezőny sokak szerint legjobb kisváltósúlyú bokszolójával, Sofiane Oumihával (a képen kékben) mérkőzött meg és egy remek meccs végén egyhangú pontozással kapott ki.

A 27 éves, testnevelés és történelem szakos tanárként dolgozó tartalékos szakaszvezető csalódottan vette tudomásul a vereséget, ugyanakkor bravúrt mutatott be azzal, hogy az ötödik helyen végzett, mivel előtte legutóbb a londoni játékokon végzett pontszerző pozícióban magyar ökölvívó, akkor Harcsa Zoltán lett ötödik.

„Csalódott vagyok, mert bíztam a győzelemben és úgy is mentem fel a ringbe” – nyilatkozta Kovács a meccset követően. „A nézőket én próbáltam kizárni és nem foglalkoztam az őrjöngéssel, ami fogadott. Az picit kellemetlen volt, hogy akkor is őrjöngtek, amikor ellenfelem picit érintett, vagy el sem talált, és ezzel szerintem a bírókat is befolyásolták kicsit. Ugyanakkor úgy érzem, mindent megtettem, de Oumiha nem véletlenül háromszoros világbajnok és olimpiai ezüstérmes – most jobb volt.”

gyorsvalto_MTI

A Pádár Nikolett, Ábrahám Minna, Késely Ajna, Ugrai Panna összeállítású 4x200 méteres női gyorsváltó a hatodik helyen végzett a párizsi olimpia úszóversenyeinek hatodik napján. A magyar csapat a délelőtti előfutamban a favorit ausztrálok mögött a második idővel került a fináléba, az éremszerzés előzetesen azonban földöntúli bravúr lett volna, hiszen a riválisoknál szinte kivétel nélkül érkeztek olyan úszók, aki 1:55-1:56 perc közötti 200 métereket tudnak produkálni, például a nyolcszoros olimpiai bajnok amerikai Katie Ledecky.

A belgrádi Európa-bajnoksághoz képest változást jelentett, hogy már délelőtt Pádár volt az első ember, aki megpróbálta a lehető legjobb helyen átadni a képzeletbeli stafétát. A szegediek 18 éves kiválósága – akit egyéniben a rajt előtti bemozdulása miatt kizártak – saját junior Európa-csúcsát (1:56.17) megjavítva, 1:56.14-gyel váltott. Ábrahám több mint fél másodpercet faragott délelőtti idejéből, Késely azonban rontott. A befejező ember, Ugrai Panna a hatodik helyen vágott neki az utolsó 200 méternek, ő is felül tudta múlni önmagát, aminek köszönhetően a csapat megtartotta pozícióját, és 7:50.52 perccel zárt.

„A világon a hatodik legjobbak vagyunk, ezt nem gondoltam volna előzetesen. Egyelőre felfoghatatlan az egész. Amikor kilépünk egy ekkora közönség elé és mindenki minket figyel, az felemelő, nem sok mindenki tapasztalhatja meg, és én nagyon boldog vagyok, hogy ezek közé az emberek közé tartozhatok. Remek lányokkal úszhattam együtt, folytatjuk tovább” – fogalmazott az MTI-nek Ugrai Panna szakaszvezető.

Kovacs_Richard_szakaszvezető
Ugrai_Pannáék