Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékosként a déli határszakaszon

(1. rész)

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: a szerző felvételei, a borítófotó illusztráció |  2022. október 10. 15:50

A déli határszakasz védelmében az önkéntes tartalékos katonák is példaértékűen álltak helyt az elmúlt évek során. Október 5-től ismét jelentős létszámmal vesznek részt az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelek (MH AIAK) feladataiban. A tartalékosok a civil élet különböző területeiről érkeznek, különböző kompetenciákkal rendelkeznek, mégis belépve a honvédség kötelekébe, egy csapatban szolgálva, egy közös célért öltik magukra az egyenruhát, amely a hazaszeretet egyik legfontosabb megnyilvánulása. Cikksorozatunk első részében a déli határon szolgálatot teljesítő tartalékos honvédek szemével mutatjuk be azt a sokszínű világot, amit az Önkéntes Tartalékos Rendszer képvisel.

Éder Nóra ÖTT őrm.

Éder Nóra őrmester, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj önkéntes területvédelmi tartalékos katonája 2021. szeptember 15-én az Önkéntes Katonai Szolgálati forma keretében csatlakozott a Magyar Honvédséghez. A fiatal katonahölgy első alkalommal teljesít szolgálatot a déli határszakaszon. Az őrmester nem szokványos női pályára készül, ugyanis a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai repülőműszaki alapszakán szeretné tanulmányait megkezdeni.

Hogyan került a Magyar Honvédség kötelekébe?

Gyerekkorom óta vonzott a honvédség. Katona szerettem volna lenni, de előtte úgy gondoltam bepillantást kell nyernem a honvédség mindennapjaiba. A honvédelmi pálya egy nagyon komoly hivatás, nem olyan, amit csak úgy elkezdek, és ha nem tetszik befejezem. Ezért, miután leérettségiztem, jelentkeztem az Önkéntes Katonai Szolgálatra, amelynek során megismerhettem, hogy a honvédség mennyi mindent rejt magában. Átszerződtem önkéntes területvédelmi tartalékos katonának, halasztok egy évet a továbbtanulásban, ez idő alatt az emelt szintű érettségire és nyelvvizsgára készülök.

Miért éppen a repülőműszaki alapszakra esett a választása?

Mivel gyerekkorom óta érdekel a katonai pálya, emiatt nagyon sok katonai témájú filmet láttam. 2021-ben részt vettem Kecskeméten, a Nemzetközi Repülőnapon és Haditechnikai Bemutatón, ahol a repülők iránti szenvedélyem még jobban elmélyült. Ekkor döntöttem el, hogy a katonai repülőműszaki szakra szeretnék jelentkezni, amin sokan meglepődtek. A családom körében vegyes fogadtatása volt annak, hogy katona szeretnék lenni. Édesanyám féltő természetéből fakadóan sírt, amikor elmondtam neki milyen hivatást választottam, édesapám pedig nagyon büszke volt rám, hiszen tudta, hogy gyerekkori álmom válik ezzel valóra.

Mit jelent az ön számára a határszolgálat?

Nagyon sokat meséltek a határszolgálatról már olyan bajtársaim, akik többször jártak itt. Kíváncsi természetű ember vagyok és ki szerettem volna próbálni magam ezen a területen is. Minden feladatot, amit rám bíznak, próbálom maximálisan elvégezni. Igyekszem magam fejleszteni minden területen, és ezért mindent meg is teszek. Úgy érzem, a határszolgálat során olyan tapasztatokat szerezhetek, amelyeket későbbi feladataim során is kamatoztatni tudok majd. Emellett tudom, hogy bízhatok a bajtársaimban, akikre minden körülmények között számíthatok. Nagyon összetartó csapatnak ismertem meg a Honvédséget, elmondhatom, hogy majdhogynem a második családom. Nagyon sokat tanultam a társaimtól, hálát adok, hogy ide kerülhettem. Éppen ezért szeretnék továbbtanulni, a honvédelmi pályán maradni, ennek a hivatásnak élni, ameddig csak lehet.

Orosz ÖTT szkv.

Orosz Gábor önkéntes területvédelmi tartalékos szakaszvezető és fia, Orosz Márk önkéntes területvédelmi tartalékos szakaszvezető egyszerre vesznek részt a déli határvédelmi feladatokban. Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj katonái szintén első alkalommal teljesítenek határvédelmi szolgálatot.

Apa vagy fia lett hamarabb katona? Hogyan kerültek kapcsolatba a Honvédséggel?

Orosz Gábor: Először a fiam, Márk jelentkezett tartalékos katonának, majd 2022 januárjában én is egyenruhát öltöttem. Megtetszett ez a kötetlenebb szolgálati forma, ami mellett a civil munkahelyemet sem kellett feladnom. Nyáron a honvédelmi táborok lebonyolításában vettem részt. Számomra a honvédelmi nevelés feladataiban való segédkezés végtelenül izgalmas feladat volt. A szervezés amúgy sem áll távol tőlem, hiszen a civil életemben rendezvényszervezéssel is foglalkozom. Úgy gondolom, a nyári táborok nagyon hasznosak a gyerekek szempontjából is, és én is nagyon sokat tanultam az alatt a négy hét alatt.

Orosz Márk: 2021 áprilisa óta vagyok tartalékos katona. Korábban a vendéglátásban dolgoztam, majd a sport világában edzőként szerettem volna elhelyezkedni, de a koronavírus-járvány sajnos keresztülhúzta a számításaimat. A honvédségi közösségi oldalak, toborzó videók felkeltetették az érdeklődésemet a katonai pálya iránt, ezért jelentkeztem önkéntes területvédelmi tartalékos katonának. A családom elfogadta és támogatta a döntésemet. Tavaly volt szerencsém részt venni a Platinum Wolf gyakorlaton Szerbiában, utána pedig Koszovóban békemissziós feladatot láttam el.

A határszolgálat során sokszor találkozik egymással az idősebb és fiatalabb generáció. Mit gondolnak, hogyan egészítik ki egymást?

Orosz Gábor: Az, hogy most a fiammal mindketten itt lehetünk a határon, valójában a véletlennek köszönhető. Úgy gondolom - bár a generációs különbségek sokszor érezhetőek, a különböző korosztályok között - nem szokott probléma lenni. A kölcsönös tiszteletet mindenki megadja egymásnak. A bajtársiasság, csapatszellem ilyen szűk körben is érvényesül, mint itt, a határszolgálat során. A kisebbik fiam jelenleg Szentendrén az MH Altiszti Akadémián tanul. Nagy álmom, hogy egyszer közösen eljuthassak a fiaimmal egy misszióba akár Koszovóba, akár Irakba.

Mit üzennének azoknak, akik fontolgatják, hogy tartalékos szolgálatot vállaljanak?

Orosz Márk: Ha valaki csak gondolkozik a honvédségi pályán vagy esetleg bizonyítani szeretne magának, akkor mindenképpen ezt a szolgálati formát kell kipróbálni. A mélyvízbe úgy felesleges beleugrani, hogy nem látják mi fog történni. Az idősebbeknek is egy kiváló lehetőség, mint akár édesapámnak, hiszen kötetlenebb, mint a hivatásos, szerződéses szolgálati forma.

Orosz Gábor: Ez egy sokszínű rendszer, ahol mindenki megtalálhatja a helyét. A lényeg, hogy ne féljenek kipróbálni, ha éreznek magukban elhivatottságot.