Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékosok a haza szolgálatában

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Füzes Judith, Kertész László, Rácz Tünde és Szováthy Kinga archív felvételei |  2024. június 17. 18:47

„Elhivatottság, hazaszeretet és az egyéni fejlődés iránti vágy” – foglalta össze röviden Orosz Antal alezredes, az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred parancsnoka a tartalékos katona ismérveit. Ők azok, akik tanulmányaik vagy polgári foglalkozásuk mellett szolgálják a hazát. Magyarországon hét területvédelmi ezred működik, olyan összetartó katonai közösségek, amik saját lakóhelyük, végső soron pedig mindannyiunk védelmezői.

Nemzeti ellenálló képességünk erősödését szolgálja, hogy az elmúlt években egyre nagyobb létszámban bővülnek az ország területvédelmi ezredei. Eddig 11 120 fő csatlakozott a Magyar Honvédség kötelékéhez tartalékos katonaként. A tartalékos katona háromévente összesen legfeljebb 6 hónap tényleges szolgálatteljesítésre hívható be. A beosztásra történő felkészítésre pedig első alkalommal 25 napra, majd évente 15 napra hívható be. Hétvégén ők a laktanyák egyre pezsgőbb belső életének motorjai. Számos szakismereteket nyújtó, egyebek mellett mesterlövész felkészítést szerveznek a részükre.

De kiből válhat tartalékos? Minden olyan, 18. évét betöltött, legalább alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező, büntetlen előéletű, cselekvőképes magyar állampolgárt várnak a Magyar Honvédség kötelékébe, aki rendelkezik belföldi lakó-, vagy legalább ideiglenes tartózkodási hellyel. Jelentkezni az ország valamennyi térségében fellelhető toborzó irodákban lehet.

2023_tartalékosok_lövészeten_KL

Az első elbeszélgetések során a toborzók felmérik az érdeklődő képességeit, hogy aztán mindenkinek a számára legmegfelelőbb beosztást ajánlhassák. A bevonulók először az 5+3 hetes egységes alapkiképzésen vesznek részt. Ennek első szakaszában a katonai alapismereteket sajátítják el, majd a hatodik héten következik az egyenruhások életében kiemelt jelentőségű eskütétel. A felesküdött állomány szabadon jelentkezhet további kéthetes szakképzésre, ahol már a pisztollyal és a géppuskával is hajtanak végre lövészetet.

„Az alapkiképzés mindenki számára teljesíthető. Aki rászánja magát, biztosan elsajátítja nálunk a katonai életmód alapjait” – vallja Szálkai István főhadnagy, az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred 3. Területvédelmi Zászlóalj Kiképző Század századparancsnoka. Az öthetes alapkurzus alatt a bevonulók megtanulják a katonai érintkezés és magatartás szabályait, vagyis az alakiságot, valamint hadijogi-, egészségügyi-, tereptani-, harcászati-, fegyverismereti és híradó-foglalkozásokon vesznek részt, illetve gépkarabéllyal éleslövészetet hajtanak végre..

2024.04.16.tartalekosloveszet doc RT_1

„A kezdeti pillanatok a katonai szocializációról szólnak. A bevonulók a kiképzés alatt társaikkal együtt barakkokban élnek, ami együttműködésre ösztönzi őket és ahol életre szóló barátságok szövődhetnek. Másfelől rengeteg tudást szerezhetnek. Kiképzőik igyekeznek megadni nekik minden segítséget, így az egyéni eltökéltségen múlik, hogy ki mennyi képességet sajátít el a kiképzés során. A tudás valamennyi cseppje a haza javára válik” – fogalmazott Orosz Antal alezredes, az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred parancsnoka.

„Az itt kapott ismeretek bármikor hasznosak lehetnek, hiszen folyamatosan készülni kell egy békétől eltérő helyzetre, és szükséges, hogy a tudásunk naprakész legyen” – nyilatkozta Rohály Róbert tartalékos közkatona az alapkiképzés zárultával, aki civil légiirányító társaival az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ kiképzőitől tanulta a túlélés fortélyait.

2024.04.16.tartalekosloveszet doc RT_2

A megújuló Magyar Honvédségben kiemelt szerephez juthatnak a szaktudással rendelkező tartalékosok. „A miénk high-tech hadsereg, ezért fontos a megfelelő technikai felkészültség. Vegyünk például egy Leopard harckocsit, ami tulajdonképpen páncélba rejtett számítógépes rendszer. Azt gondolom, hogy a honvédségnek szüksége van a fiatalok tudására és nyitottságára. Övék a jövő!” – fogalmazott Ragány Róbert alezredes, az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred törzsfőnöke.

Minden bevonuló számára – végzettségétől függően – bruttó havi 480-720 ezer forint illetményt biztosított, amit 150 ezer forint egyszeri belépési díj, illetve egyéb juttatások egészítenek ki. A havi úgynevezett rendelkezésre állási díj 50 ezer forint, ami akkor is jár, ha a tartalékost nem hívják be. A távol lakók utazási költségtérítést kapnak, valamint ösztöndíjra is pályázhatnak a tartalékos katonák: a szakképzésben tanulók 110 ezer, míg az egyetemisták, főiskolások 160 ezer forint havi támogatásra jogosultak. Emellett 500 ezer forintos eseti ajánlási bónusz jár annak, aki még egy tartalékost hoz magával az állományba és az illető teljesíti a megfelelő feltételeket.

2024.05.06.hungarocontroll katonaikikepzes RT

Az a tartalékos katona, aki megfelel az egészségi, pszichikai és fizikai elvárásoknak, külföldi műveletekben, vagyis missziókban is részt vehet. Fontos tudni, hogy az alkalmassági feltételeket teljesítő tartalékos bármikor választhatja fő hivatásaként a katonai pályát. A hazájukat szolgálni vágyóknak a toborzók segítenek megtalálni a végzettségüknek, képzettségüknek legmegfelelőbb beosztást a honvédségben.

„A hazai haderőfejlesztés és modernizáció kezdete óta a területvédelmi ezredek motiváltsága, hazaszeretete és határozottsága példát mutat az egész Magyar Honvédségnek. Minden olyan érdeklődőt, nyitott állampolgárt szeretnénk bevonni, aki a honvédség értékeit elfogadja és hajlandó önként vállalni a haza szolgálatát” – fogalmazott Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese.

Csatlakozz a területvédelmi tartalékosokhoz! ⇒ iranyasereg.hu/tartalekos

202401_tartalekos_diszorok_kepzese_SZK