Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Tartalékosok nélkül nincs hadsereg!”

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2011. január 2. 15:57

Tizennégyen tettek esküt január 2-án, vasárnap reggel a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár Kossuth laktanyájában. Az önkéntes tartalékosok az ünnepélyes őrségváltás után átvették a szolgálatot, a laktanya őrzésvédelmét.

A rendezvényt dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka nyitotta meg, majd a sajtó képviselői az önkéntes védelmi tartalékos állomány eskütételét követően az ünnepélyes őrségváltást kísérhették figyelemmel, és megtekintették az őrszobát valamint a kapu-ügyeleti helyiséget.

Az új honvédelmi vezetés stratégiai célkitűzése valósult meg azzal, hogy létrejött egy működőképes, önkéntes tartalékos rendszer. A Honvédelmi Törvény módosításának megfelelően novemberben és decemberben került sor a védelmi tartalékosok felkészítésére, a csaknem kétezer fő ennek során elsajátította az általános katonai ismereteket és lőkiképzésen vett részt – mondta a parancsnok.

Az elmúlt év árvízi munkálatai és a vörösiszap katasztrófa során kiderült, nagy szükség van a tartalékosokra. Így 2013. végéig a katasztrófavédelmi feladatokban való közreműködés képességeinek kialakítása a cél.
A védelmi tartalék felállításával a Magyar Honvédség elsősorban a klasszikus területvédelmi, a katasztrófavédelmi, objektumőrzési feladatokat, illetve az úgynevezett honvédségi „kritikus infrastruktúra" védelmét tudja hatékonyabban végrehajtani.

Az átalakítás célja, hogy a honvédelmi szempontból fontos, illetve fokozott védelmet igénylő objektumokat katonák őrizzék. Ezáltal erősödik az objektumok biztonsága és az önkéntes védelmi tartalék állománya már békeidőszakban begyakorolja a minősített időszakban végrehajtandó feladatait. A rendszer bevezetésével fontos lépést tettünk a NATO és az EU felé vállalt kötelezettségeink tekintetében.

1595912149
 

Fotó: A szerző felvételei