Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékosok Szentesen

Szöveg: Juhász László százados |  2009. október 28. 11:32

Szentesre, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljhoz látogattak el október 27-én a Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) képviselői. A vendégek a laktanyával és az alakulattal ismerkedtek meg. A Csongrád és Békés megyei MATASZ szervezet tagjainak fő célja az alakulat, és a műszaki kiképzési feladatok megismerése volt.

A mintegy húsz látogató között tartalékos katonák, a honvédelem iránt elkötelezett fiatalabb és idősebb érdeklődők szerepeltek.

A vendégeket Varga István mérnök alezredes, a zászlóalj parancsnokhelyettese fogadta, majd tájékoztatta őket az alakulat szervezetéről, rendeltetéséről, műszaki szakfeladatairól. Kitért a fontosabb kiképzési tevékenységekre, a rendszeresített technikai eszközök ismertetésére.
Ezt követően a zászlóalj fontosabb, fő műszaki gépeit statikus bemutató formájában tekinthették meg a látogatók. Megismerkedhettek a hídépítés, a deszant tevékenység, a fahídépítés eszközeivel, valamint a víztisztítás világszínvonalat képviselő berendezésével.

Az alakulat megismeréséhez szervesen hozzátartozik a gyökerektől, a múlttól, a fejlődés követése. Erre nagyon jó alkalmat szolgált a zászlóalj csapatmúzeumának bemutatása. Itt láthatták az 1848-49-es szabadságharc korától, napjainkig a szentesi katonák tevékenységét, a laktanya fejlődését felépülésétől kezdődően, a jelen állapotáig.

A kiképzés folyamatába dinamikus bemutatók formájában tekinthettek be a vendégek. Az alakulat melletti gyakorlótéren a TMM-3 nyompályás hídépítés folyamatát, a katonák tevékenységét láthatták. Megismerhették az alakulat ezen képességén keresztül, a feladat végrehajtásához nélkülözhetetlen pontos és precíz műszaki végrehajtást, melynek alapja, az állomány megfelelő kiképzettsége, szakmai ismerete.
A tiszai gyakorlótéren egy 80 tonnás komp megépítését kísérhették nyomon a vízre tételtől, az elemek összeállításán keresztül, az alkalmazási készenlét eléréséig, melyen keresztül láthatták a katonák begyakorlott, összeszokott munkavégzését.

A Csongrád Megyei Tartalékos Szövetség elnöke, dr. Palotai Jenő nyugállományú ezredes kiemelte, a szövetség célkitűzése, hidat alkotni a hadsereg és a civil lakosság között. Ehhez fontos volt számukra megismerni az alakulatot, annak tevékenységét, és ennek szellemében igyekeznek a munkájukat a közös célok elérése érdekében folytatni.

1595892918
 

1595892918
 

1595892918
 

Fotó: A szerző felvételei