Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tatai katonák az egészségügy szolgálatában

Szöveg: Pogrányi Zoltán ftõrm. |  2009. október 12. 11:29

Vért adni ismeretlen embertársaink megmentéséért – talán nincs is ennél nemesebb cselekedet. A tatai 25. Klapka György Lövészdandár mintegy nyolcvan katonája vett részt a Komárom-Esztergom Megyei Katasztófavédelmi Igazgatóság által szervezett véradáson.

Nem újdonság, hogy tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek és katonák fognak össze a jó cél érdekében, hiszen már nyolcadik éve szerveznek ilyen akciókat. Az első alkalommal harmincnégyen vettek rajta részt, de mára az egyenruhás önkéntesek száma a százharmincat is meghaladja – mondta el Janics Balog Erika tűzoltó őrnagy, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság személyügyi osztályvezetője. A hagyományokhoz híven minden évben délelőtt szendviccsel, délután pedig gulyással kedveskednek a véradóknak.

Egy ember akár hármat is megment – tudtuk meg Dr. Alt Teréztől az Országos Vérellátó Szolgálat tatabányai területi központjának szakemberétől. A levett 4,5 deciliter vért több részre bontjuk, vérplazmára, és sejtekre, amelyek további részekre, vérlemezkékre és vörös vértestekre oszlanak. A vér ezen alkotóelemeiből álló készítményeket külön-külön használhatják fel a különböző műtéti beavatkozások során. Fontos, hogy csak teljesen egészséges ember adhat vért, és talán még fontosabb, hogy minél több fiatal törekedjen a véradásra. Egyre nagyobb probléma, hogy a fiatalabb korosztály nem nagyon jelenik meg a véradó akciókon, az utánpótlás bázisát a „veterán" többszörös véradók jelentik.

1595892330
 

Egyre nagyobb szükség van az utánpótlásra, hiszen az orvosi technológiák fejlődésével egyre több nagyon vérigényes műtét hajtható végre. Különösen vérigényes beavatkozások a szervátültetések, és sajnos nagyon sok vérre van szükség a baleseti sérültek életének megmentéséhez is – tette hozzá. Helytelenül, de sajnos jelen van a köztudatban, hogy van jó és van jobb vércsoport. Ez nem igaz. Bár a nullás vércsoportúak bárkinek adhatnak, mindenfajta vércsoportú vérre szükség van, hiszen a véradók és a vért kapók is ugyanabból a népességből kerülnek ki, ennek megfelelően arányaik is hasonlóak.

Én hálából adok vért – mondta el Valiskó Márton honvéd, a 25. Klapka György Lövészdandár Logisztikai Zászlóaljának katonája. Volt már szükségem vérátömlesztésre, és ahogy rajtam is segített egy ismeretlen embertársam, úgy nekem is kötelességem ugyanezt tenni. A katonák munkája és a veszély közé nyugodtan kitehetjük az egyenlőség jelet. Mindenki tudja, hogy milyen hirtelen bekövetkezhet egy baleset, és ha nincs vér, akkor hiába a profi műtő, hiába az orvoscsoport, bizony meghalhat valaki.
Nem kell hősnek lenni ahhoz, hogy valaki életet mentsen. Alig fél liter vér kell csak hozzá, melyért cserébe bárki érezheti az önzetlen segítség örömét.