Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Távoli földről érkező hangjegyek

Szöveg: Dr.Varga József |  2008. november 6. 10:05

November 3-án késő este olasz katonai indulóktól és más közismert operabetétektől volt hangos a MH Központi Kiképző Bázis színházterme. A nagy sikerű koncertet, kis túlzással, úgy adta a Veronai Régióból érkezett Alpesi Nemzeti Szövetség 160 tagú ének- és zenekara, hogy kórus eleje már a színpadon volt, miközben a többiek még szálltak le az autóbuszról.

A katonai hagyományőrző együttes, amelynek tagjai döntő többségben nyugállományú katonák és hozzátartozóik, az I. világháború befejezésének 90. évfordulója alkalmából – ez a nap, november 4.-ike az Olasz Fegyveres Erők Napja is egyben – tartózkodott Magyarországon.

1595881523
A szerdai elutazásukig az Olasz Kultúra Házában és a budapesti Hősök Terén is koncerteztek.
Az MH KKB tulajdonképpen csak az együttes elhelyezéséről és – részben – ellátásáról gondoskodott. Azonban megérkezésük percétől kedve tapasztalható közvetlen, baráti gesztusaik, a koncert forró hangulata, a tőlük való búcsúzás pillanataiban olyan érzést keltett, mintha régi ismerősök, barátok válnának el.

Erősítette ezeket az érzéseket az is, hogy az indulás reggelén, közvetlenül a buszra szállás előtt – meglepetésként – a bázis fúvószenekara a vendégeknek nagysikerű zenés szak-alaki bemutatót tartott. Ez után a bázis parancsnoka, Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy köszönt el olasz barátainktól, valamint az együttest kísérő Fasciano ezredes, olasz katonai attasétól, és nem győzte a tőle személyesen búcsúzni és vele közös fotót készíteni akarók kéréseinek eleget tenni, annyian tartották fontosnak megszorítani a parancsnok kezét és megköszönni a szíves vendéglátást.