Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teheránba utazik az ENSZ-főtitkár

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 23. 17:13

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár részt vesz az el nem kötelezett országok mozgalmának legközelebbi, teheráni csúcsértekezletén – jelentette be augusztus 22-én, szerdán a világszervezet, noha az Egyesült Államok és Izrael eltanácsolta a látogatástól a politikust.

„A főtitkár az alkalmat kihasználva közvetíteni fogja a nemzetközi közösség aggodalmait és elvárásait. Ez vonatkozik az iráni nukleáris programra, a terrorizmusra, az emberi jogokra és a szíriai válságra is" – mondta Martin Nesirky ENSZ-szóvivő.

Az értekezletet augusztus végén rendezik meg, mintegy 120 állam részvételével. „Ez egy nagyon fontos államcsoport. A főtitkár nem teheti meg, hogy ne menjen el. Nem fordíthat hátat az egész el nem kötelezett mozgalomnak egyetlen tagja, Irán miatt, még ha annak elnöke kétségbe is vonja a holokausztot és Izrael létezési jogát" – mondta a hivatalos bejelentést megelőzve egy ENSZ-diplomata.

Más diplomáciai források szerint Ban nem az értekezleten, hanem a Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel folytatandó kétoldalú megbeszélésén veti majd fel a nyugati országok aggodalmait.

Korábban Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kérte Ban Ki Munt, hogy mondja le részvételét, és az amerikai külügyminisztérium szóvivője a múlt héten szintén világosan értésre adta, hogy jobbnak látnák, ha a főtitkár bojkottálná az eseményt, amelyen Egyiptom államfője is részt vesz. Egyiptomi államfő az 1979-es iszlám forradalom óta először látogat el Teheránba.