Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Télen még inkább elkél a segítség

Szöveg: Dánielné Vígh Krisztina |  2008. december 1. 9:50

Az Andarab völgyben Deh-s Selah-ban jártak Afganisztánban szolgáló katonáink. A járás és a város neve is ugyanaz. A délelőtti órákban érkeztek a helyi rendőrőrsre, ahol már a rendőrfőnök és emberei várták őket. A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoporttól Hesco bástyákat kértek, arra a célra, hogy egy öt méter hosszúságú ellenőrző-áteresztő pontot tudjanak kiépíteni.

A CIMIC képviselők átadták nekik a kért építőelemeket és mellé a hideg télre tekintettel két darab kályhát és 10 darab takarót is adományoztak a rendőrőrsnek.
Az említett bázis a hegy tetején helyezkedik el ahonnan a környék teljes egészében belátható és a fő közlekedési útvonal – Pol-e Hasar járásba vezető út – megfigyelhető.

A rendőrfőnök a Mission Team parancsnokkal a biztonsági helyzetről beszélt, amely most jónak mondható mivel a máktermesztés szezonja elmúlt. A két járást összekötő út az ópium szállítmányok fő útvonala ezért nem mindig biztonságos.
Megnézték a svéd NGO-k közreműködésével épülő öt tantermes épületet is, mellyel a már meglévő iskolát nagyobbítják meg. 600 leány jár ebbe az iskolába délelőtt és délután felváltva. A termek üresen állnak a falon egy táblával, iskolapadok, vagy egyéb ülőalkalmatosság – például egy szőnyeg – sincs.

Jelenleg az iskolában két hétig vizsgaidőszak van, utána pedig szünet lesz – a hidegre való tekintettel. Ez nincs így minden járásban, van ahol a szünetet a mezőgazdasági munkák – betakarítás – idejére időzítik, így a gyerekek is tudnak szüleiknek segíteni.
Az út utolsó állomása Banu településen a rendőrőrs volt, ez az épület egyben – Safe house – menedékház is a bajba jutott katonáknak.

1595882114