Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorló kézigránát a középiskola udvarán

Szöveg: Szűcs László |  2008. december 1. 11:54

A 48. héten, azaz november 24–30-a között 17 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül nyolc esetben soron kívül kellett intézkedniük.

Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is: idén eddig összesen 2329 bejelentést kaptak.

November 24-én, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gesztelyen, a temetőben, sírásás közben egy világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A temetkezési vállalat munkatársai azonnal értesítették a tűzszerészeket, s a helyszínre érkező járőr – Pásztor Norbert főtörzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy egy 82 milliméteres aknavetőgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Még ugyanezen a napon a Vas megyei Vasváron is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A Március 15-e téren található egyik társasház udvarán ugyanis építkezés közben több világháborús kézigránátot is találtak. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Kelemen Ferenc törzsőrmester vezetésével – az építkezés területén összesen három darab kézigránátot és öt darab, 37 milliméteres páncéltörő és repeszromboló lőszert talált, amelyeket a központi gyűjtőhelyre szállított.

November 26-án Pakson, a városon áthaladó 6-os számú főút mellett, ároktisztítás közben bukkantak a munkások egy 105 milliméteres repeszromboló gránátra. A veszélyes szerkezetet a Kelemen Ferenc törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Szintén ezen a napon Esztergomban is dolgozniuk kellett a tűzszerészeknek. A Duna-parti város szakközépiskolájának udvarán, az intézmény felújítása során végzett földmunkák közben bukkantak a munkások egy világháborús kézigránátra. Az azonnal értesített tűzszerészek – Érsek János törzsőrmester vezetésével – megállapították, hogy a 42 mintájú gránát gyakorló változata, így az nem jelentett veszélyt az iskolásokra. A szaknyelven „nem robbanó testnek" nevezett szerkezetet a központi gyűjtőhelyre szállították.

Éppen hogy végeztek az esztergomi címmel, az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerész járőrnek a közeli Bajótra kellett átvonulnia. A Komárom-Esztergom megyei település Kossuth utcájában ugyanis, földmunkák közben egy világháborús bombát fordított ki a munkagép. A tűzszerészek megállapították, hogy egy FAB–50-es típusú, szovjet gyártmányú rombolóbomba került elő. Az előírásoknak megfelelően a bomba gyújtószerkezetét a helyszínen kiszerelték és megsemmisítették, a bombatestet pedig a központi gyűjtőhelyre szállították.