Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendhagyó történelemóra katonáknak

Szöveg: Papp Nikolett |  2008. december 1. 13:55

Az MH Központi Kiképző Bázis állandó állományának egy csoportja – rekreációs és szakmai céllal – szolgálati kiránduláson ismerkedett meg Kecelen a Pintér Művek Hadtörténeti Múzeum Haditechnikai Park gazdag kiállítási anyagával.

A Pintér Művek egy 1978-ban alakult magánvállalkozás, „atyja", Pintér József pedig az egyik első magyar nagyvállalkozó. A cég mottója: „ÖN adjon feladatot, MI megoldjuk, megtervezzük és kivitelezzük." Nos, a kiránduláson részt vevő katonák ugyan nem adtak túl sok feladatot, de gyorsan feltalálták magukat olyan harci eszközök közelében, melyeket korábban a Magyar Honvédség jogelődjénél rendszeresítettek és többek személyes kapcsolatba is kerültek egyik – másik eszközzel korábbi beosztásaikban.

A látogatás elején a Mikusi Zsolt ezredes, az MH KKB parancsnok nemzetközi helyettese által vezetett csoport betekintést nyerhetett a Pintér Művekben folyó munkába, csak ezután következett a múzeum megtekintése. Elsőként a tüzérmúzeumot tekintették meg, melyben a magyar tüzérség legjelentősebb eszközei és a tüzérkatonák öltözéke kaptak helyet.

A fegyvermúzeum sokak számára tartogatott meglepetést. Itt ugyanis a katonai kézifegyverek, mint pl. pisztolyok, puskák, géppuskák mellett megtekinthették az egykori pártvezető vadászfegyvereit is.

A múzeumlátogatás leglátványosabb része mégis a haditechnikai park volt, ahol katonás rendben sorakoztak a páncélozott harcjárművek, szállítójárművek, tankok, lokátorok, rakéták, repülőgépek és helikopterek. A park megtekintése után a következő állomás a makett ház volt. A gyönyörűen kivitelezett, miniatűr vízi, légi és szárazföldi harcjármű- modellek között felfedezhettünk apró felfegyverzett katonák lövésre kész makettjeit is és sok más izgalmas harci jelenetet.

A szoborkiállítás alkotásai a valóságot és a fantáziát egyaránt ábrázolták és megcsodálhattuk a tulajdonos preparált állatgyűjteményét is.
A múzeum azonban ennél többet is nyújtott. Amellett, hogy megelevenedtek előttünk a magyar hadtörténet és a haditechnika legutóbbi évtizedei, feltárulkoztak a látogatók előtt a fegyvernemi és haderőnemi kultúra változásainak egyes elemei is. A múlt megismerése márpedig nélkülözhetetlen a jelen feladatainak megértése és a jövő építése szempontjából.