Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljes az ugandai Szu–30-as flotta

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. június 5. 22:07

Oroszország a napokban átadta az utolsó két Szu–30MK2-es vadászbombázót is, ezzel teljesítették a hat repülőgép leszállításáról szóló szerződést – írja az Interfax. A Roszoboronexport és a Szuhoj vállalat egyelőre még nem erősítette meg a hírt.

A repülőgépek leszállítását az orosz fél három részletben teljesítette. A hat vadászbombázó beszerzéséről szóló 740 millió dollár értékű szerződést, információk szerint 2011 májusában írta alá Uganda.

Az első két Szu–30-as 2011 júliusában, a második kettő pedig 2011 októberében érkezett meg.
Az elsőként leszállított gépek közül az egyik röviddel az átadások után megsérült, ugyanis berepülés közben egy madárral ütközött, majd a pilóta sikeres kényszerleszállást hajtott végre a sérült géppel. Az esetet követően, a Roszoboronexport szakemberei megkezdték a sérült hajtómű javítását.

Első ízben, a két fél 2010 áprilisában kezdett tárgyalásokba Szu–30-asok beszerzéséről. Akkor az ugandai hadsereg szóvivője, Felix Kulayigye azt nyilatkozta, hogy nem tudtak megegyezni a gépek áráról. Információk szerint, a Szu–30-asok az ugandai légierő Entebbe légibázisára kerültek.

1595936760
 

Címkéklégierő