Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljesítménytúrával emlékeznek a doni hősökre

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: matasz.com |  2024. január 11. 13:32

Az először tavaly megtartott, nagysikerű MATASZ Don-80 Teljesítménytúra folytatását az idén MATASZ Don-81 Teljesítménytúra néven rendezik meg Sopronban január 13-án, szombaton.

plakát

A 35 km-es távon az ellenőrző pontokon magyar, illetve olasz hagyományőrző katonák várják a túrázókat, megidézve a Don-kanyar híresebb összecsapásainak helyszíneit. A teljesítménytúrát teljesítők rövid ismertetőkön keresztül hiteles képet kaphatnak a mai délnyugat-oroszországi Voronyezs körzetében vívott harcok részleteiről, amelyet szélsőséges értelmezésektől mentesen, elsősorban a mintegy 200 ezer főből álló, a Don vidékére 1942-ben kivezényelt magyar 2. hadsereg katonáinak szemüvegén keresztül igyekeznek a résztvevők elé tárni – olvasható a Magyar Tartalékosok Szövetsége Győr-Moson-Sopron vármegyei szervezetének közleményében. Az egyes pontokon zsíroskenyérrel, teával, forraltborral várják a túrázókat, a célban pedig gulyáságyúban készült babgulyással és népzenével.

Az idei túra időbeosztása, útvonala többnyire megegyezik a tavalyiéval, viszont több új elemmel, kisebb-nagyobb módosítással és meglepetéssel is készülnek a szervezők, azt remélve, hogy a doni katasztrófa tavalyi, 80. évfordulója alkalmából rendezett teljesítménytúra résztvevői számára idén is élvezetes lesz a kihívás. „A tavalyi túrát 285 regisztrált túrázó kezdte meg, jelentős részük fiatal és középkorú férfi, a nők aránya nagyjából 30 százalékot tett ki” – tájékoztatott dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy, a Magyar Tartalékosok Szövetségének Győr-Moson-Sopron vármegyei szervezetének elnöke.

A szervezet vezetője elmondta: 2023-ban sokkal többen kezdték meg a túrát, mint ahányan előregisztráltak, és a szervezők mindig hangsúlyozzák, hogy az előregisztráció nem váltja ki a helyszíni regisztrációt. „Az idei teljesítménytúrára 379 előregisztráltunk van, ehhez jön hozzá még 90 honvéd, ők e-mailen keresztül jelezték részvételi szándékukat. Jóformán minden alakulatot megszólítottuk, legtöbben az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezredtől jönnek, de Tatáról, Debrecenből, Kecskemétről éppúgy várunk honvédeket, mint Békéscsabáról, Szegedről, Kaposvárról. Mindig elmondom, hogy az érdeklődőknek igazi élmény lehet, hogy a túra közben teljesen kötetlenül tudnak beszélni akár egy lövésszel, tüzérrel, páncélossal, repülőpilótával” – közölte dr. Pozsgay Péter. (A jelentkezéssel kapcsolatos pontos információk itt érhetőek el.)

EP_plakát

„A doni katasztrófa emléke kitörölhetetlen generációs nyom a magyar társadalomban, már csak azért is, mert sokáig nem lehetett feldolgozni, kibeszélni ezt a traumát. Ha ezeket fel tudjuk dolgozni, meg tudjuk ismerni, ki tudjuk beszélni, akkor idővel magunkba le tudjuk zárni, helyére tudjuk tenni őket. A mi teljesítménytúránk is szép lehetőséget kínál erre” – fogalmazott a Magyar Tartalékosok Szövetségének Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének vezetője, aki hozzátette: nagyapja a soproni tüzérezred tagjaként vett részt a modernkori magyar történelem egyik legnagyobb tragédiáját jelentő harcokban.

A teljesítménytúra január 13-án, szombaton reggel 10 órakor a második világháború áldozatainak soproni Deák téren található emlékművétől indul (a helyszíni regisztrációra reggel 9 órától van lehetőség). A résztvevők a város szívéből Sopronbánfalva felé veszik az irányt, ahol leróhatják kegyeletüket a Hősi temetőnél, közös gyertyagyújtással emlékezve a hősökre. Innen mennek tovább a Dallos-hegy felé, majd megkerülve azt, az Ojtozi sétányon keresztül a harkai plató festői táját átszelve érnek egy ellenőrzőponthoz, ahol olasz hagyományőrzők várják őket. A folytatásban viszonylag sík terepen kell tovább haladniuk, végül – többek között – Nagycenket és Dénesmajort érintve jutnak el Sopronkövesdre. A 35 km-es távot, amely jelentős szintkülönbségeket is magába foglal, átlagosan kilenc óra alatt teljesíthetik az érdeklődők.