Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Telt házas seregszemle: megkezdődött a 2021-es repülőnap

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám | Fotó: Kertész László, Rácz Tünde, Snoj Péter |  2021. augusztus 28. 11:39

A 21. századi technikai eszközök és a kiválóan kiképzett, felkészített, hazájuk iránt elkötelezett, lojális katonák minden feladat végrehajtására képesek – fogalmazott Benkő Tibor honvédelmi miniszter augusztus 28-án, a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató megnyitóján.

Megnyitó_ (8)

Augusztus 28-án, 10 órakor hivatalosan is megkezdődött a 2021-es Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszöntőjében úgy fogalmazott: a program nyolc év után várja ismét a honvédség iránt érdeklődőket, a vendégek pedig a Magyar Honvédség teljes eszközparkját megcsodálhatják, és ízelítőt kaphatnak a katonák tudásából is. „Erős honvédség nélkül elképzelhetetlen az erős Magyarország” – fogalmazott a miniszter. „A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, amelyet nemzeti kormányunk támogat, lehetővé teszi, hogy nyugodtan, békében és biztonságban élhessünk: a 21. századi technikai eszközök és a kiválóan kiképzett, felkészített, hazájuk iránt elkötelezett, lojális katonák minden feladat végrehajtására képesek.”

Benkő Tibor hozzátette: az állampolgárok az elmúlt hónapok pandémiás helyzetében is országszerte tanúi lehettek a katonák helytállásának, mint ahogyan az elmúlt napokban az Afganisztánban végrehajtott művelet során is bizonyítottak.

Megnyitó_Snoj (2)

„Az elindított Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program nemcsak a technikai eszközökről szól, hanem a katonákról is. 2016 óta a Magyar Honvédség létszáma folyamatosan bővült és emelkedik, a haderő állománya 15 százalékkal nőtt. Már több mint 11 ezer önkéntes tartalékos katonánk van, és egyre több fiatal vállalja a nemzet, a haza szolgálatát” – mondta a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor bejelentette: a szeptember 15-től induló önkéntes katonai szolgálatra jelentkező fiatalok felvételi pluszpontokat szerezhetnek. „Egyéves szolgálat után akár 64 plusz pontra tehetnek szert. A magyar kormány és a Magyar Honvédség ezzel támogatja a fiatalokat. Szűk a jelentkezési határidő, mert mindösszesen augusztus 31-ig lehet jelentkezni, de szeretettel várunk mindenkit, és természetesen a következő években is folytatjuk majd a fiatalok támogatását jelentő programot.” A miniszter megköszönte a repülőnap megszervezésében közreműködők munkáját, a megjelenteknek pedig jó szórakozást és feledhetetlen emlékeket kívánt.

Repülőnap2021 KLAC8521

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy elmondta: a modern technikai eszközök is attól kelnek életre, hogy katonák működtetik őket. A Magyar Honvédség parancsnoka köszönetet mondott a megjelenteknek, amiért a katonákkal töltik a hétvégét. „Higgyék el, minden illetménynél többet jelent katonáinknak a figyelem, a támogatás, amit önöktől kapunk, és erre nincsen jobb bizonyíték, mint hogy minden jegy elkelt, tehát kíváncsiak ránk” – mondta.

Megnyitó_ (7)

A megnyitón részt vett Svédország védelmi minisztere, Peter Hultqvist, Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese és Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője is.

A Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató egész hétvégén színes programokkal várja a haderő iránt érdeklődőket.