Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Térdig érő hóban meneteltek

Szöveg: Papp Nikolett |  2010. február 5. 11:28

A MH Központi Kiképző Bázis Mecséri János Kiképző Osztálya menetgyakorlatot szervezett a bázis állománya számára annak érdekében, hogy erősítsék, illetve szinten tartsák a katonák fizikai állóképességét. A Szentendre – Izbég, Gyakorlótér – Szentendre útvonalú, 17 km-es, rendkívül változatos terepviszonyok között vezető útvonalat 96-an tették meg.

Szerdán kora reggel, -12 fokos hidegben a kiképző osztály épülete előtt sorakozott fel a hosszú útra induló állomány. Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, a bázis parancsnoka köszöntötte a katonákat, majd a csoportvezetők kijelölése után Nagy Attila alezredes, a kiképző osztály vezetője ismertette a menet várható lefolyását, a veszélyeket és a biztonsági rendszabályokat. A kezdeti jókedv és lelkesedés, amely átterjedt minden résztvevőre, a szélsőséges terep- és időjárási viszonyok ellenére sem lankadt, noha a haladást a város elhagyása után azonnal jelentősen megnehezítette az elmúlt héten hullott hótömeg. A kimerítő menetelés alatt csupán két tervezett megállás volt, a pihenők azonban igen rövid ideig tartottak. A katonák forró teával igyekeztek védekezni a csontig hatoló hideg ellen, és néhányan vidámságukkal öntöttek lelket a néhol fél méteres hóbuckák leküzdésébe belefáradni látszó társaikba.

Az állomány végül négy óra múlva, szűnni nem akaró havazásban tért vissza a laktanyába, a sapkákon a lecsüngő jégcsapok is jól érzékeltették az időjárási viszontagságokat. Fáradtan, csatakosan, ugyanakkor sérülések nélkül, büszkén léptek be a katonák a bázis kapuján, „Tél Tábornok" felett aratott győzelmük miatt érzett jogos örömmel eltöltve.
Ezzel véget is ért élményekben gazdag „kirándulásuk", a következő menetgyakorlatra ugyanis tavasszal kerül majd sor, amikor az állomány ismét bizonyíthatja, hogy nincs számukra legyőzhetetlen akadály.

 

 

Fotó: Arató Judit százados
és Papp Nikolett