Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Államtitkári látogatás Koszovóban

Szöveg: Szurmay Zoltán õrnagy |  2010. február 5. 11:58

Koszovó fővárosában, Pristinában tett hivatalos látogatást dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, akit útjára elkísérte Kovács József vezérőrnagy a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnok-helyettese, illetve a honvédelmi tárca és az MH ÖHP több főtisztje.

Dr. Vadai Ágnest a pristinai katonai repülőtéren Kokics István alezredes, a KFOR-ban szolgáló békefenntartók nemzeti rangidőse (SNR) fogadta. A látogatásra éppen akkor került sor, amikor Koszovó nyugati területén, ahol az MH KFOR Kontingens teljesíti küldetését, a Többnemzeti Harcikötelék- Nyugat (MNTF-W) átalakult. Megnevezése Többnemzeti Harccsoport – Nyugat, (Multinational Battle Group-West) lett. Feladatrendszere és felelősségi területe ugyanakkor változatlan maradt.

Programja során a delegáció ellátogatott a novo selo-i általános iskolába, ahol a többségében albán nemzetiségű diákokat oktató intézménynek értékes számítógép-konfigurációkat, nyomtatókat adott át. Az iskola igazgatója, Halil Elizi ünnepélyes keretek között fogadta a vendéget. Az államtitkár asszony már 2008-ban találkozott a vezető pedagógussal, aki akkor még irodalmat tanított.A magyar vendég megszemlélte az iskolát, részt vett egy angol órán. – We are all friend together – énekelték együtt a magyar zászlócskákat lengető gyerekekkel.

1595896536
 

Az MH KFOR Kontingens CIMIC csoportja által szervezett adományozás részeként a fiatalok több száz biztonsági, fényvisszaverő mellényt is kaptak ajándékul. A látogatás még szorosabbra fűzte a békefenntartók és a helyi lakosok közötti barátságot, hiszen erősítették azt a befogadó légkört, amely eredményesebbé teszi nem csak a magyar, hanem az együttműködő országok missziósainak tevékenységét. A baráti hangulatú program után a magyar küldöttség ellátogatott a magyar illetékességi körzet egyik jelentős városába Istok/Istogba is.A bejárás során megszemlélték a magyar katonák tevékenységét a figyelőpontoknál.

1595896537
 

Délután a magyar delegáció ellátogatott az MH KFOR Kontingens bázisára, a Villaggio Italia táborba. A magas rangú vendéget katonai tiszteletadással fogadták. Somodi Zoltán főhadnagy, századparancsnok-helyettes jelentését, majd a díszszakasz tisztelgését követően Krakkai Csaba és Boczák Attila adott részletes tájékoztatót a nyugati terület, illetve a kontingens tevékenységéről. Tájékozódott a koszovói magyar katonai misszió elvégzett feladatairól, az átszervezés tanulságairól, az előttük álló teendőkről; katonáink törzsben végzett munkájáról. A látogatás hivatalos részét rendhagyó programmal folytatták. Az államtitkár asszony interjút adott a bázison működő Radio West stúdiójában. Ez volt az első médium Koszovóban, amely albán – olasz – angol nyelvű adásokat sugárzott. Munkatársai sokat segítettek a szétszakított családok tagjainak egymásra találásában. Ezúttal könnyebb, aktuális, a kinti állományt is érintő témákról beszélgettek a műsorok szerkesztőivel. Ezt követően államtitkár asszony a kontingensben szolgáló női katonákkal találkozott, majd megbeszélést folytatott Vincenzo Grasso olasz ezredessel az MNBG-W közelmúltban kinevezett parancsnokával.

1595896537
 

Fotó: Fülöp Gábor törzsőrmester