Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai küldöttség a Bocskai Dandárnál

Szöveg: Csehiné Sárkány Beáta szkv. |  2010. február 5. 12:23

Amerikai delegáció tett látogatást az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál. Az Ohio-i Nemzeti Gárdája küldöttsége azért érkezett a katonai szervezethez, hogy meggyőződjön azoknak az amerikai katonáknak az életkörülményeiről, akik jelenleg Hajdúhadházon magyar katonákkal közösen vesznek részt a következő OMLT váltás felkészítésén.

A két nemzet katonái közösen hajtják majd végre feladataikat, valamint missziós szolgálatteljesítésük során segítséget nyújtanak az önálló afgán hadsereg felállításához.
A delegáció elsőként rövid tájékoztatót kapott a dandárról, a rendszeresített fegyverzeti és technikai eszközökről valamint a katonai szervezet idei évi fő feladatairól. Ezt követően egy egészségügyi tájékoztató keretében a vendégek átfogó képet kaptak arról, hogy milyen egészségügyi képességekkel rendelkezik a dandár és a hajdúhadházi kiképző bázis, valamint hallhattak arról is, hogy milyen a helyőrség kórházainak igénybevételi lehetősége.

Az Ohio-i Nemzeti Gárda logisztikai főnöke meggyőződhetett arról, hogy mind az elhelyezés, az étkeztetés és egyéb logisztikai tényezők is megfelelőek a katonáik számára. A hajdúhadházi lő- és gyakorlótér megtekintését követően az amerikai fél elégedettségét fejezte ki mind az elhelyezési körülményeket és mind a kiképzési feltételeket illetően.
A hajdúhadházi bázisra huzamosabb időre beköltözött amerikai katonák hétvégenként kulturális programokat terveznek. Debrecennel és történetével már megismerkedtek, valamint megtekintették a dandár csapatmúzeumát is. Terveik között szerepel Magyarország főbb nevezetességeinek megtekintése.

Fotó: Somogyi András őrm.