Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terroristát alkalmaztak informátorként

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 9. 6:18

Az amerikai titkosszolgálatoknak nem volt tudomásuk arról, hogy David Coleman Headley, akit informátorként alkalmaztak, részt vett az indiai Mumbaiban két évvel ezelőtt elkövetett terrortámadás előkészítésében – közölte hétfőn a nemzeti hírszerzési igazgató hivatala.

Noha az amerikai titkosszolgálatok rendelkeztek néhány, Headley-re nézve terhelő információval, azokat belső szabályozási és eljárási okok miatt a 2008. november 26-i támadásig nem hozták összefüggésbe az India elleni terrorista tervekkel. A hivatal közleménye szerint az amerikai kormány azonnal jelezte volna Indiának, ha tudta volna, hogy Headley mire készül.

A The Washington Post értesülései szerint az amerikai hatóságokat 2001 óta legalább öt alkalommal figyelmeztették arra, hogy Headley feltehetően terroristákkal áll kapcsolatban, sőt, hogy a férfi fegyveres kiképzésen vett részt Pakisztánban az iszlamista és India-ellenes Laskar-e-Taiba terrorcsoport szervezésében. Az amerikai kormányzatnál Barack Obama elnök mostani indiai útját megelőzően rendeltek el vizsgálatot annak kiderítésére, hogy valóban az amerikai titkosszolgálatok közötti együttműködés hiánya okozta-e, hogy Washington nem értesítette Új-Delhit a merényletet előkészítő Headley tevékenységéről.

A tavaly október 9-én, Chicagóban letartóztatott, pakisztáni származású, de amerikai állampolgárságú Headley márciusban bűnösnek vallotta magát több terrortámadás előkészítésében. Elismerte, hogy részt vett a Mohamed-karikatúrákat közlő dán lap, a Morgenavisen Jyllands-Posten koppenhágai és aarhusi irodája elleni szervezkedésben is. A 166 halálos áldozatot követelő mumbai mészárlás előtt ötször, utána pedig egyszer fordult meg Indiában. A férfi az amerikai DEA kábítószer-ellenes ügynökség informátora is volt.

G.K. Pillai indiai belügyminiszter Obama látogatását megelőzően csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Headley neve sem 2008. november 26-a előtt, sem pedig azután nem jutott el Amerikából az indiai hatóságokhoz, amelyeknek pedig módjukban lett volna letartóztatni a terroristák felderítő emberét, amikor ő 2009. márciusában ismét Indiában járt.