Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terrortámadás egy iraki iskola ellen

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 7. 14:43

Pokolgép robbant hétfőn a nagy észak-bagdadi síita negyed, Szadrváros egyik fiúiskolájában. Az első rendőrségi és kórházi adatok szerint a detonáció legalább öt ember halálát és 34 – többségükben gyermek – sebesülését okozta. A detonáció helyi idő szerint kora délután történt, amikor az íd al-adha muzulmán ünnep miatti egyhetes szünet után megnyíltak az iskola kapui.

A halottak között négy diák van, a sebesültek többsége is gyermek. Az áldozatok számát egy belügyminisztériumi illetékes is megerősítette.

Az Amerika-ellenes radikális hitszónok, Muktada asz-Szadr erődítményének számító Szadrvárosban becslések szerint 2,5 millió síita él.

Az utóbbi időben jelentősen csökkent az erőszak Irakban, bár a lázadók továbbra is elkövetnek támadásokat civilek és a biztonsági erők ellen.

Az amerikai haderő aggodalmát fejezte ki, hogy a jövőre esedékes parlamenti választások előtt ismét gyakoribbá válhatnak az erőszakos cselekmények.

Hétfőn fegyveresek rátámadtak egy ellenőrzőpontra Bagdadtól északra, s egy al-Kaida-ellenes szunnita csoport öt tagját agyonlőtték – közölte egy rendőrségi vezető. Az amerikai haderő megerősítette a támadás hírét.