Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Negyedtonnás bomba a szántóföldön

Szöveg: Szűcs László |  2009. december 7. 14:34

A 49. héten, azaz november 30-a és december 6-a között 24 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül tizenkét esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Szalay Attila zászlós, az alakulat kiképző tiszthelyettese a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2222 bejelentést kaptak.

November 30-án a Tolna megyei Sinomtornyáról érkezett a bejelentés a tűzszerész alakulat ügyeletére, hogy a település határában, szántás közben, világháborús robbanószerkezetbe ütközött az eke. A helyszínre küldött tűzszerész járőr – Fazekas Judit zászlós vezetésével – megállapította, hogy a mezőgazdasági munkások egy SC–250-es típusú, német gyártmányú, 250 kilogrammos bombát találtak. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek hatástalanítás után a központi gyűjtőbe szállították.

December 1-jén a Pest megyei Dunakeszin akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Csatornázási munkálatok közben ugyanis egy 149 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló gránátot találtak a munkások. A második világháborúból visszamaradt veszélyes szerkezetet a Gelencsér Imre törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt robbantási helyen megsemmisítette.

Még december 4-én, a délutáni órákban kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, hogy a főváros XI. kerületében, a Bocskai és a Nagyszőlős utca kereszteződésében, csatornázási munkálatok közben a markológép második világháborús bombát fordított ki a földből. A sötétedés miatt a tűzszerészek pénteken már nem tudták a robbanószerkezetet hatástalanítani, így december 5-én reggel láttak neki a munkának. A munkálatok ideje alatt mintegy hatszáz embernek kellett elhagynia otthonát. A bomba gyújtószerkezetét Strak Vince törzsőrmester szerelte ki, majd az SD–50-es típusú, ötven kilogramm súlyú, német gyártmányú repeszromboló bombát a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

December 6-án a jelentették a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, hogy a Pest megyei Abony és Kőröstetétlen között, a főút mellett, egy 82 milliméteres aknagránátot találtak. A veszélyes szerkezete az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.