Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra szolgálatban az AMP69

Szöveg: Pintér Ferenc õrgy.,Mozolai Sándor szds.<br /> |  2009. december 7. 14:27

Idén 40 éves a méltatlanul elfeledett, magyar fejlesztésű AMP-69 gépkarabély, melyet a Magyar Néphadseregben 1974-ben rendszeresítettek. A 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj lövész kiképzéssel foglalkozó szaktisztjei 2006-2007-ben figyeltek fel újra a fegyver speciális lövészfeladatokhoz- még ma is korszerű- alkalmazási módjaira.

A gyorsreagálású lövész katonák kiképzésébe így került vissza a helységharcra illetve a korlátozott katonai rendőr feladatokra való felkészítés részeként. December 02-03-án az évi rendszeres gyalogsági lövészeten megtörtént a 88-as teljes végrehajtó lövész állományának elméleti és gyakorlati kiképzése a fegyverre, amit éleslövészettel zártak a szakemberek.

Az éleslövészetre az MH BHK táborfalvai lő-és gyakorlótéren került sor Mozolai Sándor százados vezetésével. A végrehajtásra bevonásra került 10 db. AMP69 gépkarabély, melyekkel összesen 96 db 69M pgk(kumulatív) és 1240 db. 69Mpgr (repesz) gránát került kilövésre. A gránátokkal 100m távolságra elhelyezett gyalogos célok, illetve 200m távolságra lévő páncélozott, kemény célok kerültek megsemmisítésre.

 

Az éleslövészet tapasztalatai bizonyították a fegyver alkalmazhatóságát mind a helységharc mind az ún. MP (Military Police) feladatok kapcsán. Az éleslövészetet ellenőrző zászlóaljparancsnok Ruszin Romulusz alezredes összefoglalójában hangsúlyozta, hogy mind a 100, mind a 200m lőtávolságon rendkívül pontos célzást tett lehetővé a fegyver, az állandó 2-3m/s sebességű változó irányú szél hatása ellenére is. A tűzgyorsaságát illetően megfogalmazásra került hogy egy felkészített lövész a gránátok és a fegyver megfelelő előkészítettsége esetén mintegy 8 célzott lövést képes leadni percenként, valamint a repeszgránáttal a lövész képes eltalálni a 100m-re lévő álló alakos célt, ami repeszgránát esetén nem is követelmény. A hosszabb cső és a pneumatikus ágyazás, valamint az optika ideális fegyverré teszi városi környezetben. A lőgyakorlaton kiváló elméleti és gyakorlati felkészültségéről tett bizonyságot Csontos Zoltán százados és Bornemisza Géza főtörzsőrmester. Az AMP-69gépkarabéllyal végrehajtott lőgyakorlat tapasztalatainak feldolgozása folyamatban van a 88-asonál.

 

Fotó: Matócsiné Kiss Hajnalka ftőrm.