Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terrorügyi kihallgatási részleget hoz létre Obama

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 25. 5:55

Az amerikai kormány új, különleges terrorizmusügyi kihallgatási részleget alakít, amely közvetlenül a Fehér Háznak lesz alárendelve – közölte hétfőn Bill Burton elnöki szóvivő. A demokrata párti adminisztráció ezzel is el kívánja határolni magát elődje, a George Bush vezette republikánus kormányzat idején folytatott és sokat bírált vallatási gyakorlattól.

A terroristagyanús foglyok kihallgatását eddig a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) irányította; az új egység viszont a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) székhelyén fog működni – mondta a Massachusetts államban vakációzó elnök szóvivője. Mint hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy a CIA-nak ezentúl nem lesz köze a kihallgatásokhoz.

Az új részleget az FBI egy tisztviselője fogja irányítani, helyettese pedig a kormány felderítő apparátusából fog kikerülni. Tagjait több ügynökségből válogatják majd össze, és közvetlen felügyeletet a Fehér Ház fog felette gyakorolni.

Barack Obama elnökválasztási kampányának egyik lényeges eleme volt az elhatárolódás elődje terrorellenes politikájától, a jogvédő szervezetek által kínzásnak minősített vallatási módszerektől, egyebek között a hírhedt vízbefojtást imitáló technikától.

Obama a közelmúltban azonban többször kijelentette: nem különösebben törekszik arra, hogy eljárást indítsanak a Bush-kormány tisztviselői ellen a jogsértő kihallgatások miatt. Szóvivője hétfőn úgy fogalmazott: Obama inkább előre, semmint hátra kíván tekinteni.

Ezt azzal kapcsolatban jegyezte meg, hogy az igazságügyi minisztérium etikai hivatala azt szorgalmazza, a kormány rendelje el a CIA-vallatások újbóli vizsgálatát, és vonják felelősségre a szabálysértő vallató tiszteket. Az elnöki szóvivő azt mondta, Eric Holder igazságügyi miniszter, aki egyben az Egyesült Államok főügyésze, a Fehér Háztól függetlenül dönt arról, hogy újra megnyissák-e az ügyeket, és indítsanak-e eljárásokat. Ebbe a döntésbe az elnök nem kíván beleszólni.

Elemzők rámutatnak: kedvezőtlen hatással lehet Obama kétpárti támogatást igénylő reformtörekvéseire – most az egészségügy és a klímavédelem terén -, ha bűnvádi eljárások kezdődnének, amit a republikánusok élesen elleneznek.