Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

17 órás kiképzés naponta

Szöveg: Horváth Sándor õrnagy / Nagy Viktor százados |  2009. augusztus 25. 5:33

Talán sokak számára meglepő harcászati kiképzést végrehajtó „légierős” katonával találkozni a központi kiképzőbázison, pedig a kecskeméti 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Művelettámogató Zászlóalja kötelékébe tartozó földi-védelmi század idén már második alkalommal hajtott végre éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlatot Táborfalván.

Talán sokak számára meglepő harcászati kiképzést végrehajtó „légierős"
katonával találkozni a Magyar Honvédség központi kiképzőbázisán. A repülőbázis kötelék-kiképzésében 2008-ban jelent meg első alkalommal a földi védelmi alegység kihelyezés keretében történő, rajszintű könnyűlövész harcászati felkészítése. A földi-védelmi század a repülőbázis folyamatos őrzés- védelmi feladatai ellátása mellett, évente kettő alkalommal hajt végre könnyűlövész harcászati gyakorlatot az MH BHK táborfalvai bázisán és gyakorlóterén.

1595890523
Az elmúlt évben a Művelettámogató Zászlóalj és a földivédelmi század vezetése megkezdte az „őrszázad" új kihívásoknak megfelelő- földivédelmi erővé való átalakítását. Ezen folyamat szerves részét képezik a kitelepülések során végrehajtott harcászati gyakorlatok.

Az egyhetes harcászati felkészítések során a cél az egyes harcos kiképzéstől a komplex rajszintű könnyűlövész feladatok végrehajtásáig való eljutás. A feladat végrehajtására kijelölt állomány természetesen tisztában van az alakulat előtt álló feladatok jelentősségével, így a gyakorlatok során minden egyes gyakorlati fogást, eljárást igyekeztek a legmagasabb szinten elsajátítani.

A legutóbbi kihelyezés 2009. augusztus 10-14. között került végrehajtásra.

A harcászati kiképzésen a katonák a rajszintű begyakorolt harcászati helyzeteket (Battle Drills) gyakorolták, valamint elsajátították a gyalogos- és gépjárműves járőrözés fogásait.

A harcászati foglalkozások mellett kiemelt figyelem fordult a NATO általános katonai kiképzés (ICCS; Individual Common Core Skills) követelményeire történő felkészítésre. Az ICCS felkészítés keretében a repülőbázis szakállományának irányításával vegyivédelmi- és EOD (Explosive Ordnance Disposal), az MH 34. BL KMZ egészségügyi katonáinak vezetésével pedig magas színvonalú harctéri elsősegélynyújtás foglalkozások kerültek levezetésre.

1595890523
 

A gyakorlat feszített tempója napi 17 óra fokozott fizikai igénybevételt jelentett mind a kiképző, mind a végrehajtó állomány részére. A kiképzés 05.00-kor, egyórás reggeli tornával kezdődött és a foglalkozások végeztével, a karbantartás után a nap 22.00-kor végződött. A gyakorlat csúcspontját a rajszintű éles kötelék-lőgyakorlatok, valamint a járőr típusú komplex harcászati feladatok jelentették, ahol a rajok bizonyították maximális rátermettségüket és felkészültségüket.

1595890523
1595890523
1595890524