Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Térségünk békéje elsődleges

Magyar–szerb védelempolitikai igazgatói tárgyalás Budapesten

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Szabó Lajos |  2023. május 19. 11:08

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Budapesten fogadta Predrag Bandic-csot, a szerb Védelmi Minisztérium védelempolitikai igazgatóját május 17-én és 18-án.

LALA1875

Predrag Bandic udvariassági látogatást tett Gion Gábornál, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkáránál. A megbeszélés során az államtitkár hangsúlyozta a történelmileg is kiemelkedő szinten lévő szerb–magyar kapcsolatok, a jószomszédi viszony, és a regionális és globális békéhez való hozzájárulás jelentőségét, a szerb védelempolitikai igazgató pedig köszönetet mondott az aktív magyar szerepvállalásért. Gion Gábor biztosította a szerb felet arról, hogy a Nyugat-Balkán térség biztonsága, stabilitása hazánk számára továbbra is prioritás.

A magyar és szerb védelempolitikai igazgatók tárgyalásuk során egyeztettek a főbb védelempolitikai kérdésekről, mint a Nyugat-Balkán térség regionális biztonsági helyzete, aktuális kihívásai, valamint a regionális magyar műveleti szerepvállalás. A felek egyetértettek abban, hogy a Nyugat-Balkán biztonságának és stabilitásának megőrzése elsődleges érdekünk. A regionális biztonsági helyzet jelenleg stabil, de törékeny.

LALA1855

Hajnik László kiemelte: a térség biztonsága iránti magyar elkötelezettség bizonyítéka, hogy hazánk a koszovói NATO KFOR és a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea műveletekben is aktív szerepet vállal.

A magyar és szerb védelempolitikai igazgatók áttekintették az ukrajnai háború főbb védelempolitikai aspektusait és Szerbia európai integrációs törekvéseinek aktuális helyzetét. Hajnik László helyettes államtitkár kiemelte: hazánk Szerbia uniós csatlakozását következetesen támogatja, ugyanis Szerbia integrációja nem csak Magyarország, hanem az Európai Unió biztonsági és gazdasági érdeke is egyben.

A tárgyalás során a kétoldalú katonai és védelmi együttműködés aktuális helyzetét és annak fejlesztési lehetőségeit is megvitatták a felek. A védelempolitikai igazgatók megállapították, hogy az együttműködés kiváló, intenzív és sokoldalú. A felek hangsúlyozták, hogy a stratégiai dialógus fenntartásában, valamint a kétoldalú együttműködés továbbfejlesztésében mindkét fél szilárdan elkötelezett.

LALA1891
Kapcsolódó cikkek